No et quedis amb cap dubte!

Escull per a quin sector necessites fer la consulta i troba totes les respostes:

 

DUBTES SOBRE L'ENERGIA SOLAR FOTOVOLTAICA

QUÈ ÉS L'ENERGIA SOLAR FOTOVOLTAICA I COM FUNCIONA?

L'energia solar fotovoltaica transforma de manera directa la llum solar en electricitat emprant una tecnologia basada en l'efecte fotovoltaic. A l'incidir la radiació de el sol sobre una de les cares d'una cèl·lula fotoelèctrica (que conformen els panells) es produeix una diferència de potencial elèctric entre les dues cares que fa que els electrons saltin d'un lloc a un altre, generant així corrent elèctric.

En les etapes inicials de la tecnologia fotovoltaica, aquest tipus d'energia es va emprar per a proveir d'electricitat als satèl·lits. Va ser en la dècada dels 50, apunta l'APPA, quan els panells fotovoltaics van accelerar el seu desenvolupament fins a convertir-, en l'actualitat, en una alternativa a l'ús de combustibles fòssils.

QUINA ÉS LA DIFERÈNCIA ENTRE L'ENERGIA SOLAR FOTOVOLTAICA I L'ENERGIA SOLAR TÈRMICA?

Les instal·lacions d'energia solar fotovoltaica produeixen electricitat, mentre que les instal·lacions d'energia solar tèrmica serveixen per escalfar un fluid i proporcionar aigua calenta sanitària i calefacció.

QUINS BENEFICIS COMPORTA L'ENERGIA FOTOVOLTAICA?

L'energia elèctrica generada mitjançant panells solars fotovoltaics és inesgotable i no contamina, per la qual cosa contribueix a el desenvolupament sostenible, a més d'afavorir el desenvolupament de l'ocupació local. Així mateix, pot aprofitar-se de dues formes diferents: pot vendre a la xarxa elèctrica o pot ser consumida en llocs aïllats on no hi ha una xarxa elèctrica convencional.

Per això, és un sistema particularment adequat per a zones rurals o aïllades on la línia elèctrica no arriba o és dificultosa o costosa la seva instal·lació o per zones geogràfiques la climatologia permet moltes hores de sol a l'any.

El cost d'instal·lació i manteniment dels panells solars, ha disminuït ostensiblement en els últims anys, a mesura que es desenvolupa la tecnologia fotovoltaica. Requereix d'una inversió inicial i de petites despeses d'operació, però, un cop instal·lat el sistema fotovoltaic, el combustible és gratuït i de per vida.

ÉS MÉS BARATA L'ENERGIA SOLAR FOTOVOLTAICA QUE LA QUE CONSUMIM NORMALMENT?

L'energia solar fotovoltaica es produeix mitjançant l'aprofitament de la radiació solar, per tant, és una energia gratuïta que obtens gràcies als panells solars instal·lats al teu habitatge.

QUÈ ÉS L'AUTOCONSUM SOLAR?

És el consum d'energia elèctrica que prové d'una instal·lació solar propera a l'habitatge (normalment a la teulada de la mateixa). D'aquesta manera es redueix el consum energètic de la xarxa i, per tant, un important estalvi en la factura de la llum.

Les instal·lacions generadores d'energia elèctrica d'autoconsum poden ser de dos tipus:

Sense excedents. Quan els dispositius físics instal·lats impedeixin la injecció alguna d'energia excedentària a la xarxa de transport o distribució. En aquest cas hi haurà un únic tipus de subjecte dels previstos a l'article 6 (LSE), que serà el subjecte consumidor.

Amb excedents. Quan les instal·lacions de generació puguin, a més de subministrar energia per a autoconsum, injectar energia excedentària a les xarxes de transport i distribució. En aquests casos hi haurà dos tipus de subjectes dels previstos a l'article 6 (LSE), el subjecte consumidor i el productor.

Hi ha tres tipus de panells solars: fotovoltaics, generadors d'energia per a les necessitats de les nostres llars; tèrmics, que s'instal·len en cases amb recepció directa de sol; i termodinàmics, que funcionen tot i la variació meteorològica, és a dir, encara que sigui de nit, plogui o estigui ennuvolat.

En les etapes inicials de la tecnologia fotovoltaica, aquest tipus d'energia es va emprar per a proveir d'electricitat als satèl·lits. Va ser en la dècada dels 50, apunta l'APPA, quan els panells fotovoltaics van accelerar el seu desenvolupament fins a convertir-, en l'actualitat, en una alternativa a l'ús de combustibles fòssils.

QUÈ PASSA SI GENERO MÉS ENERGIA DE LA QUE CONSUMEIXO?

Si generes més energia de la que consumeixes, aquesta energia sobrant s'aboca a la xarxa i es compensa en la teva factura elèctrica, és el que s'anomena compensació d'excedents. Aquesta compensació d'excedents es realitza de forma mensual, segons es recull en el RD 244/2019.

QUINA DIFERÈNCIA HI HA ENTRE POTÈNIA PIC I NOMINAL EN FOTOVOLTAICA?

En els sistemes fotovoltaics, la potència pic fa referència a la quantitat de kW instal·lats, mentre que la potència nominal fa referència a la potència de l'inversor (l'equip elèctric que transforma l'energia generada pels panells en apta per al consum).

En principi, la potència nominal és la que marca el límit (no es pot produir més del que l'inversor pot convertir). No obstant això, les instal·lacions fotovoltaiques sempre instal·len una potència pic superior a l'nominal -més panells-, per intentar cobrir el 100% de la capacitat de l'inversor.

Una planta fotovoltaica estarà ben dissenyada si la potència pic -panells instalados- és la idònia per garantir que l'inversor és capaç de funcionar a el 100% de la seva capacitat en tots els moments en què es requereix.

DUBTES SOBRE LA INSTAL·LACIÓ FOTOVOLTAICA

QUINS SÓN ELS COMPONENTS D'UNA INSTAL·LACIÓ FOTOVOLTAICA?

Els principals components d’uns instal·lació solar fotovoltaica són:

El camp fotovoltaic, conformat pels mòduls fotovoltaics, és el component de les instal·lacions fotovoltaiques que capta la radiació solar i la transforma en electricitat a corrent continu.

L’inversor és un altre component d’aquestes instal·lacions, i s’encarrega de transformar el corrent continu (12, 24 o 48V) generat per la instal·lació fotovoltaica en corrent altern (220 o 230V) que utilitzen els aparells de consum o la xarxa elèctrica convencional.

Un altre element de les instal·lacions fotovoltaiques són les proteccions, equips que desconnecten la instal·lació en el cas de no detectar tensió a la xarxa, en el cas de pèrdua d’aïllament, o al detectar qualsevol altra funcionament. Altres proteccions, a més de les de tensió i freqüència són els diferencials i els magnetotèrmics. Els diferencials protegeixen contra contactes directes, i els magnetotèrmics protegeixen el sistema contra sobrecàrregues, evitant així que es faci malbé el cablejat o els equips.

Les instal·lacions que no operen connectades a la xarxa elèctrica, solen afegir bateries o acumuladors, que emmagatzemen l’energia produïda durant les hores de radiació solar, i permeten disposar-ne durant les 24 hores del dia i en dies d’escassa radiació.

En aquest cas, inclouen un regulador de càrrega, que és un equip electrònic encarregat de protegir les bateries de descàrregues i sobrecàrregues. Si es detecta sobrecàrrega, el regulador posa les plaques en curtcircuit i talla el pas de corrent a les bateries. En el cas de descàrrega, avisa al consumidor amb una alarma o bé talla el subministrament si el consum continua.

Per optimitzar el rendiment de les instal·lacions solars fotovoltaiques cal orientar les plaques al sud i inclinar-les per aprofitar al màxim la radiació solar, això es dona quan la inclinació de la placa és igual a la de la latitud de l’emplaçament menys 10º.

Les instal·lacions d’autoconsum connectades a la xarxa també poden disposar d’un sistema d’acumulació energètica, que permetran emmagatzemar l'excedent d'energia produïda durant les hores de radiació solar, en les que el consum d’energia instantània és inferior a la producció solar.

QUINS TIPUS D'INSTAL·LACIONS FOTOVOLTAIQUES HI HA?

Existeixen diferents tipologies d’instal·lacions solars fotovoltaiques segons la seva configuració:

Instal·lacions autònomes o aïllades de la xarxa elèctrica: permeten oferir un servei a corrent contínua o a corrent alterna (equivalent a la xarxa elèctrica) en emplaçament on la xarxa elèctrica no arriba. Les instal·lacions fotovoltaiques autònomes són una opció per proveir el servei elèctric de manera fiable, segura i respectuosa amb el medi ambient.

Aquestes instal·lacions permeten oferir un servei elèctric, tant a corrent contínua (12, 24 o 48V) com a corrent alterna (utilitzant un inversor) equivalent al de la xarxa elèctrica de sitribució pública (220V/50Hz).

Una instal·lació fotovoltaica autònoma pot cobrir el 100% de les necessitats elèctriques d'un emplaçament, encara que pot acompanyar-se d'un sistema de suport convencional com ara un grup electrògen. Tanmateix, un consum energètic responsable per part de l'usuari és essencial per aprofitar al màxim la instal·lació solar, per això és convenient utilitzar electrodomèstics de baix consum i alt rendiment i incorporar actituds d'estalvi energètic.

Les aplicacions més habituals d'aquestes instal·lacions són:

Electrificació d’habitatges allunyats de la xarxa elèctrica.

Aplicacions agrícoles i ramaderes: bombament d’aigua, sistemes de reg, il·luminació d’hivernacles i granges, etc.

Senyalització i comunicacions: navegació aèria i marítima, senyalització de carreteres, repetidors, etc.

Enllumenat públic: carrers, monuments, parades d’autobús, etc.

Sistemes de depuració d’aigües.

Instal·lacions connectades a la xarxa elèctrica: petits o grans generadors fotovoltaics connectats a la xarxa elèctrica i que poden autoconsumir i abocar els excedents a la xarxa o exportar-ne la totalitat de l’electricitat generada.

QUINA ÉS LA VIDA ÚTIL D'UNA INSTAL·LACIÓ SOLAR FOTOVOLTAICA?

Les instal·lacions tenen una vida útil de més de 25 anys. Per exemple, els fabricants de panells fotovoltaics garanteixen la producció durant 25 anys. Per tant, és una inversió que generarà energia per al teu habitatge durant molts anys, resultant en un estalvi acumulat molt significatiu.

QUIN MANTENIMENT NECESSITA UNA INSTAL·LACIÓ SOLAR?

Un correcte manteniment i monitoratge de la teva instal·lació és necessari per assegurar que la seva eficiència sigui la desitjada.

A Nucli Solar ho sabem i per això t'oferim mitjançant el nostre propi equip tècnic de professionals, un servei adaptat i personalitzat perquè així sigui. Segons quina sigui la ubicació del teu habitatge, condicions climatològiques de la zona, característiques i dimensions de la teva instal·lació, rebràs la nostra proposta especialment dissenyada per a tu.

Consulta ara el nostre servei de manteniment i monitoratge

PER A QUÈ FUNCIONI LA INSTAL·LACIÓ FOTOVOLTAICA CALEN BATERIES?

No cal instal·lar bateries ja que, amb la compensació d'excedents, seràs compensat en la factura per l'energia que et sobre, i no et cal emmagatzemar-la en una bateria. No obstant això, si t'interessa instal·lar una bateria, pots contactar amb nosltres i ens assegurarem trobar-te la millor opció.

QUINES ÉS LA GARANTIA DE LA INSTAL·LACIÓ?

Garantim que cada instal·lació és realitzada per instal·ladors experts. A més, et proporcionem una garantia de 2 anys de la instal·lació completa que cobriria tant la instal·lació, com a possibles problemes que puguin sorgir a causa de la mateixa.

HI HA CAP RISC PEL MEU HABITATGE EN EL PROCÉS DE INSTAL·LACIÓ?

La instal·lació fotovoltaica és molt senzilla. Realitzem tot el procés de instal·lació sempre amb els majors estàndards de seguretat i atenció per evitar el mínim impacte en l'habitatge. L'actuació a la coberta es realitza sempre complint les més exigents mesures de seguretat.

El procés és una obra de molt curta durada (un o dos dies) amb un impacte mínim a l'interior de l'habitatge (tot just realitzar connexions, prèvia introducció de l'cablejat necessari). A l'acabament de la instal·lació, l'habitatge quedarà en perfectes condicions.

Addicionalment, i per la teva major tranquil·litat, totes les nostres instal·lacions tenen una garantia de 2 anys en què qualsevol problema que pogués sorgir en aquest espai de temps derivat de la instal·lació (per exemple, una petita filtració a la teulada) estaria cobert.

ÉS NORMAL QUE UN INVERSOR S'ESCALFI?

Sí, és normal que s’escalfi i es pararia sol si superés la temperatura màxima que permet. Estan fets per treballar a alta temperatura sense ventilador.

Quan s’escalfa també és possible que facin més soroll del normal, però no hauria de durar més que els pocs dies de juny-juliol on l’inversor treballarà al màxim de la seva capacitat . Si el soroll és elevat i suposa un problema, contacta amb l'empresa instal·ladora per a solventar el problema.

PER QUÈ SALTA UN DIFERENCIAL EN UNA INSTAL·LACIÓ FOTOVOLTAICA??

Tots els aparells elèctrics indueixen una corrent residual de fuga a terra. Per exemple, un ordinador, una nevera, un microones, etc. Un inversor fotovoltaic no és una exepció.

Aquesta corrent residual de fuga a terra pot fer saltar els diferencials, que són els aparells que protegeixen les persones de morir electrocutades.

En el cas de l’inversor, indueix una corrent superior quan hi ha humitats, plou, etc. A vegades aquest fet i només en algunes instal·lacions pot fer saltar el diferencial.

Els fabricants d’inversors, sent conscients del problema, demanen que instal·lis un diferencial menys sensible que el que exigeix la normativa espanyola. Els instal·ladors, com que hem de complir normativa, no ho podem fer. Per tant, l’única solució per evitar aquests talls i seguir complint normativa és posar un diferencial autorearmable.

L'APLICACIÓ NO EM DONA INFORMACIÓ DE LA MEVA INSTAL·LACIÓ. QUÈ HE DE FER?

Primer de tot, això no vol dir que la teva instal·lació no funcioni. De fet, segurament estarà funcionant (comprova que les dues primeres llumetes de l'inversor estiguin en verd). Simplement no deu tenir connexió a internet i per tant, no podrà enviar la informació a l'aplicació perquè puguis veure com treballa. Normalment, es torna a connectar sol al cap d'una estoneta, de totes maneres mai va malament fer un reset al sistema. El procediment és el següent:

1. Baixa els magnetotèrmics de la caixa de proteccions.

2. Gira la maneta de sota l’inversor fins a la posició OFF.

3. Espera 30 segons o més.

4. Torna la maneta a la posició ON.

5. Torna a pujar els magnetotèrmics de la caixa de proteccions.

DUBTES SOBRE ELS PANELLS SOLARS

ELS DIES DE NÚVOL O PLUJA, FUNCIONEN ELS PANELLS SOLARS?

La resposta és rotundament SÍ. Hi ha la creença popular que si no hi ha Sol, els panells solars deixen de produir energia. Però no és cert. Els mòduls fotovoltaics funcionen igual amb bon temps que amb mal temps, però el rendiment és molt diferent. Si vols que analitzem el rendiment dels teus panells solars, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres.

ELS PANELLS SOLARS PRODUEIXEN ENERGIA ELÈCTRICA A LA NIT?

No, els panells només produeixen energia durant les hores de sol i necessiten d'uns mínims de llum per poder generar energia.

COBREIX L'ASSEGURANÇA DEL MEU HABITATGE DELS DANYS EN LA INSTAL·LACIÓ SOLAR?

La majoria de les assegurances de llar cobreixen danys dels panells per diferents causes, incloent meteorològiques. Consulta amb la teva asseguradora per veure si pots incloure la instal·lació en l'assegurança ampliant el continent de la teva pòlissa.

EM PREOCUPA L'ESTÈTICA. QUEDARAN BÉ ELS PANELLS SOLARS SOBRE LA MEVA TEULADA?

En totes les instal·lacions que realizem, posem especial atenció als aspectes estètics de manera que la instal·lació quedi el més integrada possible en l'estètica exterior de la habitatge, treballant com si fós casa nostra.

Nosaltres ens encarreguem de triar els components tenint en compte l'acabat final i els nostres instal·ladors s'han d'assegurar que l'impacte visual sigui el mínim. A més, si ho desitges, posem a la teva disposició panells solars de diferents colors. Contacta amb nosaltres i tinformarem de tot.

DUBTES SOBRE SUBVENCIONS I REGULACIONS

HI HA SUBVENCIONS PER A LA INSTAL·LACIÓ DE FOTOVOLTAICA?

En molts ajuntaments hi ha bonificacions en l'IBI (Impost sobre Béns Immobles) d'un 30%-60% durant uns 3-5 anys, i en l'ICIO (Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres), per a habitatges en què s'instal·lin sistemes fotovoltaics.

A més, algunes comunitats autònomes ofereixen subvencions dins de programes de millora de l'eficiència energètica i l'ús d'energies renovables.

Pots contactar amb nosaltres i t'ajudarem a trobar les subvencions al teu municipI.

QUINS SÓN ELS TRÀMITS NECESSARI PER REALITZAR UNA INSTAL·LACIÓ D'AUTOCONSUM FOTOVOLTAIC?

La tramitació per a realitzar una instal·lació d'autoconsum fotovoltaic es recull en el RD 244/2019. Des de Nucli Solar ens encarreguem de realitzar tots els tràmits perquè la instal·lació estigui legalitzada correctament.

CAL PAGAR ALGUNA TAXA O IMPOSTOS PER A REALITZAR UNA INSTAL·LACIÓ D'AUTOCONSUM?

En general, els habitatges només hauran de pagar les taxes corresponents a la llicència d'obres.

EXISTEIX ENCARA L'IMPOST AL SOL?

No. En realitat, el famós "impost a el sol" eren càrrecs variables que s'aplicaven sobre l'energia autoconsumida a clients amb una potència contractada superior a 10 kW (la gran majoria d'habitatges té una potència contractada inferior).

Així i tot, amb el canvi legislatiu de el Reial Decret 244/2019 s'han eliminat també els càrrecs variables a clients amb més de 10 kW contractats. A més, ara es permet la compensació dels excedents (se't compensarà en la teva factura l'energia que no consumeixis de les plaques) a la xarxa, de manera que els estalvis generats per instal·lacions solars d'autoconsum augmentaran significativament.

ÉS POSSIBLE QUE EN ELS PROPERS ANYS S'IMPLANTIN IMPOSTOS QUE GRAVIN L'ENERGIA SOLAR?

La Unió Europea va fixar el juny de 2019 els objectius d'Energia Renovable 2030 per a la UE establint un objectiu de l'32% de penetració, aplicable als països de l'Eurozona.

De la mateixa manera des dels organismes europeus s'ha limitat expressament la possibilitat de nous "Impostos a el Sol" establint el dret de la ciutadania, autoritats locals, petites i mitjanes empreses i cooperatives a produir, consumir, emmagatzemar i vendre el seu pròpia energia renovable, sense estar subjectes a taxes, aportant certesa i seguretat a tots els usuaris.

PUC MANTENIR EL BO O "BONO" SOCIAL?

Sí, pots mantenir el bo social. Per a això has de contactar amb la teva comercialitzadora de referència i sol·licitar el canvi de contracte a subministrament amb autoconsum.

RENDIBILITAT DELS PANELLS SOLARS

COM SÉ QUINA ÉS LA INSTAL·LACIÓ IDEAL PER MI?

La instal·lació ideal és la que millor s'adapta al teu nivell de consum i la mida disponible de la teva teulada, tenint en compte la radiació solar de la teva localitat.

COM PUC SABER EL MEU CONSUM?

Per saber el consum del teu habitatge, el pots consultar a les teves factures d'electricitat o pots donar-nos l'import d'una de les teves últimes factures i nosaltres estimarem el consum energètic.

ÉS RENDIBLE INVERTIR EN UNA INSTAL·LACIÓ SOLAR ARA MATEIX?

Actualment l'energia solar és la font d'energia més barata disponible a Espanya; si bé la inversió inicial pot semblar important cal tenir en compte que estem prenent la decisió d'aportar al nostre habitatge d'una solució energètica que ens acompanyarà durant més de 25 anys.

Durant aquest temps, els estalvis en energia elèctrica seran molt superiors a la inversió, al mateix temps que s'està revaloritzant el valor de l'habitatge.

D'altra banda, la majoria dels municipis ofereixen ajuts i bonificacions sobre l'IBI, per la qual que podràs reduir significativament la inversió necessària. Amb la situació actual de tipus d'interès, poques inversions poden oferir tan bona rendibilitat.

CONSUMEIXO ENERGIA PRINCIPALMENT A LA NIT. COM EM POT SORTIR RENDIBLE?

Si tot el teu consum es realitza fonamentalment a la nit, és possible que els teus estalvis amb la instal·lació solar no siguin molt elevats, tot i que pots compensar i vendre l'energiaque et sobre durant el dia.

No obstant això, la majoria de la població espanyola consumeix la majoria de l'energia al migdia i a la tarda / nit. Això és degut al fet que rentadores, televisió, altres electrodomèstics i aparells de cuina s'utilitzen principalment a aquestes hores.

És important que coneguis que molts dels clients que instal·len a la seva llar panells solars s'introdueixen en els primers mesos petits canvis en la seva vida quotidiana que els fan assolir importants nivells d'estalvi (ex. programant la rentadora perquè funcioni en hores de radiació solar).

PERQUÈ NO EM CONCORDEN ELS EXCEDENTS DE L'APLICACIÓ AMB ELS DE LA FACTURA?

Els excedents de la factura no concorden mai amb els que ens marca l’aplicació. No ens hem de preocupar, de fet això permet tenir més estalvi del que tindríem si concordessin. I és que a la legislació espanyola existeix un balanç net hora a hora. A grans trets, vol dir que si durant la primera mitja hora has injectat a xarxa 2 kWh i durant la segona mitja hora has estirat 2 kWh de xarxa, la injecció d’excedents compensa directament la compra durant la segona mitja hora i no veiem aquests “excedents” reflectits a la factura.

Per exemple, posem 3 situacions:

-De 10 a 11 del matí hem injectat 10 kWh i hem gastat 8 kWh de xarxa. En aquest cas veuríem a la factura únicament la injecció a xarxa (compensació d’excedents) de 2 kWh, ja que la companyia ens fa la resta. 10 kWh injectats – 8 kWh comprats = 2 kWh de compensació simplificada.

-De 10 a 11 del matí hem injectat 5 kWh i n’hem gastat 8 de xarxa. En aquest cas veuríem un consum de xarxa de 3 kWh.

-De 10 a 11 del matí hem injectat 5 kWh i n’hem gastat 5 de xarxa. En aquest cas no es veuria cap consum ni compensació reflectit a la factura.

D’aquesta manera, hi ha una part de compensació simplificada d’excedents que va a parar directament a autoconsum directe, encara que el consum no hagi estat al mateix temps que la producció. Per tant, la injecció a xarxa que ens marca l’aplicació sempre hauria de ser superior al que ens marca la companyia a la factura elèctrica.

COMUNITATS DE VEÏNS

SI NO HI VULL PARTICIPAR, M'AFECTARÀ D'ALGUNA MANERA?

No. Si no estàs interessat/da amb el projecte, et pots desvincular d’aquest i no participar ni en la inversió inicial ni en el manteniment, però tampoc podràs gaudir de l’energia obtinguda ni dels mecanismes de compensació.

QUÈ PASSA SI HI HA UN VEÍ QUE NO ENS DEIXA FER MAI RES?

No passa res. Tot i que és necessari que tota la comunitat de veïns voti per aprovar el projecte (ja que en la majoria dels casos, les plaques s’instal·len en una zona comunitària de l’edifici), no es necessita que la totalitat dels vots siguin favorables. Si se’n vol fer un ús personal (només per abastir habitatges dels veïns interessats), es necessitarà l’aprovació d’1/3 dels propietaris com a mínim i si es vol fer un ús col·lectiu de l’energia produïda (abastint habitatges de veïns interessats i zones comunes) es necessitarà l’aprovació de 3/5 dels propietaris.

COM HO FA LA COMPANYIA PER SABER QUINA PART DE PRODUCCIÓ TOCA A CADA VEÍ?

Un dels requisits de l’autoproducció col·lectiva és formalitzar un acord a on s’estableix un coeficient de repartiment que és el percentatge d’energia que pertocarà a cada punt associat i aquest acord s’entrega a l’empresa distribuïdora de forma individual per a cada titular, bé directament o bé mitjançant l’empresa comercialitzadora.

Existeixen diferents maneres de repartir la producció: a parts iguals, proporcionalment en funció del percentatge d’inversió amb el qual s’ha participat, per potència contractada, etc. De totes maneres, per a començar a gaudir de l’energia produïda, a part dels panells, també s’haurà d’instal·lar un comptador comunitari que registri l’activitat i, a més a més, cada veí haurà de comptar amb el seu comptador particular.

TOTS ELS VEÏNS HEM DE TENIR LA MATEIXA COMERCIALITZADORA?

No. No fa falta que canviïs de comercialitzadora.

PODRÉ CONÈIXER LA PRODUCCIÓ I EL CONSUM EN TEMPS REAL PER SABER SI PUC ENGEGAR LA RENTADORA?

No. Podràs conèixer la producció total de les plaques instal·lades, però no podràs consultar la teva en particular com tampoc el teu consum fet.

SI NO SÓC A CASA DURANT EL MATÍ, M'INTERESSA FORMAR PART D'AQUEST PROJECTE?

L’estalvi econòmic dependrà en part dels teus hàbits i del perfil de consum. Les plaques solars fotovoltaiques generen electricitat en hores solars, per tant, el major estalvi es veu reflectit en els usuaris que consumeixin electricitat en aquestes hores. Tot i això, has de pensar que existeixen consums elèctrics constants com neveres o congeladors, que tot i que no siguis a casa, estan connectats i, a més, la part d’energia que no consumeixis s’abocarà a la xarxa elèctrica i se’t compensarà en la factura segons el preu que t’ofereixi la teva comercialitzadora per aquests excedents.

QUINES POSSIBILITATS O OPCIONS D'ESTALVI HI HA SI UNA COMUNITAT INSTAL·LA PLAQUES SOLARS?

1. Que la instal·lació generi energia per abastir l’electricitat de zones comunes com per exemple la llum de l’escala, l’ascensor o la bomba d’aigua. En el cas que no hi hagi ascensor, es pot estalviar més si s’afegeixen bateries i es dona de baixa el subministrament elèctric. A més a més si hi ha excedent, aquest també es pot vendre.

2. Es poden instal·lar panells al terrat de la comunitat per aquells veïns que ho vulguin i que cadascú tingui la quantitat de panells que necessiti, inversor i comptador. Seria posar diferents instal·lacions individuals juntes.

3. Una opció semblant a l’anterior, però més econòmica, seria fer una instal·lació per a un grup de veïns. L’energia no consumida, pot anar al compte de la comunitat i amb aquest extra es poden pagar serveis com neteja o el manteniment de l’ascensor.

4. Si només un veí vol posar-se plaques solars per casa seva i aconsegueix que la comunitat ho accepti en una junta de veïns, aquest podrà generar la seva pròpia energia, consumir-la i cobrar l’excedent a la companyia elèctrica.

5. Hi ha també l’opció de realitzar una instal·lació de panells solars i vendre l’energia produïda a negocis propers. D’aquesta manera, el terrat de la comunitat genera ingressos amb els quals es poden pagar els costos de la comunitat.

QUÈ ÉS UNA COMUNITAT ENERGÈTICA?

Les comunitats energètiques són entitats que no busquen una rendibilitat financera. Es constitueixen per impulsar la participació activa dels consumidors en el sistema energètic i millora de gestió de l’energia mitjançant una governança basada en la participació oberta i voluntària dels seus membres. Així mateix estan controlades pels socis amb vinculació amb el territori, pel que els beneficis mediambientals, econòmics i socials que aporten reverteixen directament en l’entorn en el que es constitueixen.

Poden ser agrupacions o cooperatives existents, que entren en l’àmbit energètic, tan en la generació com en el consum de l’energia, ja que són a la vegada productores i consumidores de la seva energia neta, amb el que comporta una major democratització del sistema energètic i en un important estalvi pel consumidor final.

Energia per empreses

Amb què et podem ajudar?

DUBTES SOBRE L'ENERGIA SOLAR FOTOVOLTAICA

QUÈ ÉS L'ENERGIA SOLAR FOTOVOLTAICA I COM FUNCIONA?

L'energia solar fotovoltaica transforma de manera directa la llum solar en electricitat emprant una tecnologia basada en l'efecte fotovoltaic. A l'incidir la radiació de el sol sobre una de les cares d'una cèl·lula fotoelèctrica (que conformen els panells) es produeix una diferència de potencial elèctric entre les dues cares que fa que els electrons saltin d'un lloc a un altre, generant així corrent elèctric.

En les etapes inicials de la tecnologia fotovoltaica, aquest tipus d'energia es va emprar per a proveir d'electricitat als satèl·lits. Va ser en la dècada dels 50, apunta l'APPA, quan els panells fotovoltaics van accelerar el seu desenvolupament fins a convertir-, en l'actualitat, en una alternativa a l'ús de combustibles fòssils.

QUINS BENEFICIS COMPORTA L'ENERGIA FOTOVOLTAICA PER A UNA EMPRESA?

L'energia elèctrica generada mitjançant panells solars fotovoltaics és inesgotable i no contamina, per la qual cosa contribueix a el desenvolupament sostenible, a més d'afavorir el desenvolupament de l'ocupació local. Així mateix, pot aprofitar-se de tres formes diferents: autoconsumir l'electricitat produïda per la instal·lació, vendre l'excedent o formar una comunitat energètica amb altres negocis o habitatges propers.

És un sistema particularment adequat per a zones rurals o aïllades on la línia elèctrica no arriba o és dificultosa o costosa la seva instal·lació o per zones geogràfiques la climatologia permet moltes hores de sol a l'any.

A més, si tenim en compte que les jornades laborals solen coincidir en hores de Sol, l'energia que es consumeixi en aquest període serà pràcticament de la instal·lació fotovoltaica i no de la xarxa, la qual cosa rebaixarà la factura final de la llum. I, en el cas de no tenir jornada laboral en cap de setmana, es pot guardar l'energia produïda per a un futur o vendre-la i obtenir una compensació.

ÉS MÉS BARATA L'ENERGIA SOLAR FOTOVOLTAICA QUE LA QUE ESTIC CONSUMINT?

L'energia solar fotovoltaica es produeix mitjançant l'aprofitament de la radiació solar, per tant, és una energia gratuïta que obtens gràcies als panells solars instal·lats a la teva empresa.

A més, les jornades laborals solen coincidir amb hores de Sol, pel que l'electricitat que consumiràs serà de la mateixa instal·lació fotovoltaica i no de la xarxa, la qual cosa farà reduir n otablement la teva factura.

Si a més també coincideix que per exemple hi ha un període que no es treballa o no es necessita tanta energia, com per exemple caps de setmana o període de vacances, l'energia que es produirà, es pot arribar a emmagatzemar per a un futur o dies que la instal·lació no produeixi tant, o vendre-la i obtenir compensacions.

QUÈ ÉS L'AUTOCONSUM SOLAR?

És el consum d'energia elèctrica que prové d'una instal·lació solar propera (normalment a la teulada del mateix edifici).

Les instal·lacions generadores d'energia elèctrica d'autoconsum poden ser de dos tipus:

Sense excedents. Quan els dispositius físics instal·lats impedeixin la injecció alguna d'energia excedentària a la xarxa de transport o distribució. En aquest cas hi haurà un únic tipus de subjecte dels previstos a l'article 6 (LSE), que serà el subjecte consumidor.

Amb excedents. Quan les instal·lacions de generació puguin, a més de subministrar energia per a autoconsum, injectaran energia excedentària a les xarxes de transport i distribució. En aquests casos hi haurà dos tipus de subjectes dels previstos a l'article 6 (LSE), el subjecte consumidor i el productor.

QUÈ PASSA SI GENERO MÉS ENERGIA DE LA QUE CONSUMEIXO?

Si generes més energia de la que consumeixes, aquesta energia sobrant s'aboca a la xarxa i es compensa en la teva factura elèctrica, és el que s'anomena compensació d'excedents. Aquesta compensació d'excedents es realitza de forma mensual, segons es recull en el RD 244/2019.

Una opció és tenir bateries (físiques) per tal d'emmagatzemar tot aquest excedent i utilitzar-lo en moments que necessitem més energia de la produida o perquè no hi ha Sol.

Una tercera opció seria la constitució de comunitat energètica amb edificis propers (fins a 2km) i compartir aquesta energia.

QUINA DIFERÈNCIA HI HA ENTRE POTÈNIA PIC I NOMINAL EN FOTOVOLTAICA?

En els sistemes fotovoltaics, la potència pic fa referència a la quantitat de kW instal·lats, mentre que la potència nominal fa referència a la potència de l'inversor (l'equip elèctric que transforma l'energia generada pels panells en apta per al consum).

En principi, la potència nominal és la que marca el límit (no es pot produir més del que l'inversor pot convertir). No obstant això, les instal·lacions fotovoltaiques sempre instal·len una potència pic superior a la nominal, per intentar cobrir el 100% de la capacitat de l'inversor.

Una planta fotovoltaica estarà ben dissenyada si la potència pic (la dels panells) és la idònia per garantir que l'inversor és capaç de funcionar a el 100% de la seva capacitat en tots els moments en què es requereix.

DUBTES SOBRE LA INSTAL·LACIÓ FOTOVOLTAICA

QUINS SÓN ELS COMPONENTS D'UNA INSTAL·LACIÓ FOTOVOLTAICA?

Els principals components d’una instal·lació solar fotovoltaica són:

El camp fotovoltaic, conformat pels mòduls fotovoltaics, és el component de les instal·lacions fotovoltaiques que capta la radiació solar i la transforma en electricitat a corrent continu.

L’inversor és un altre component d’aquestes instal·lacions, i s’encarrega de transformar el corrent continu (12, 24 o 48V) generat per la instal·lació fotovoltaica en corrent altern (220 o 230V) que utilitzen els aparells de consum o la xarxa elèctrica convencional.

Un altre element de les instal·lacions fotovoltaiques són les proteccions, equips que desconnecten la instal·lació en el cas de no detectar tensió a la xarxa, en el cas de pèrdua d’aïllament, o al detectar qualsevol altra funcionament. Altres proteccions, a més de les de tensió i freqüència són els diferencials i els magnetotèrmics. Els diferencials protegeixen contra contactes directes, i els magnetotèrmics protegeixen el sistema contra sobrecàrregues, evitant així que es faci malbé el cablejat o els equips.

Les instal·lacions que no operen connectades a la xarxa elèctrica, solen afegir bateries o acumuladors, que emmagatzemen l’energia produïda durant les hores de radiació solar, i permeten disposar-ne durant les 24 hores del dia i en dies d’escassa radiació.

En aquest cas, inclouen un regulador de càrrega, que és un equip electrònic encarregat de protegir les bateries de descàrregues i sobrecàrregues. Si es detecta sobrecàrrega, el regulador posa les plaques en curtcircuit i talla el pas de corrent a les bateries. En el cas de descàrrega, avisa al consumidor amb una alarma o bé talla el subministrament si el consum continua.

Les instal·lacions d’autoconsum connectades a la xarxa també poden disposar d’un sistema d’acumulació energètica, que permetran emmagatzemar l'excedent d'energia produïda durant les hores de radiació solar, en les que el consum d’energia instantània és inferior a la producció solar.

QUINS TIPUS D'INSTAL·LACIONS FOTOVOLTAIQUES HI HA?

Existeixen dues tipologies d’instal·lacions solars fotovoltaiques segons la seva configuració:

Instal·lacions autònomes o aïllades de la xarxa elèctrica: permeten oferir un servei a corrent contínua o a corrent alterna (equivalent a la xarxa elèctrica) en emplaçament on la xarxa elèctrica no arriba. Les instal·lacions fotovoltaiques autònomes són una opció per proveir el servei elèctric de manera fiable, segura i respectuosa amb el medi ambient.

Aquestes instal·lacions permeten oferir un servei elèctric, tant a corrent contínua (12, 24 o 48V) com a corrent alterna (utilitzant un inversor) equivalent al de la xarxa elèctrica de disitribució pública (220V/50Hz).

Una instal·lació fotovoltaica autònoma pot cobrir el 100% de les necessitats elèctriques d'un emplaçament, encara que pot acompanyar-se d'un sistema de suport convencional com ara un grup electrògen.

Les aplicacions més habituals d'aquestes instal·lacions són:

Electrificació d’habitatges allunyats de la xarxa elèctrica.

Aplicacions agrícoles i ramaderes: bombament d’aigua, sistemes de reg, il·luminació d’hivernacles i granges, etc.

Senyalització i comunicacions: navegació aèria i marítima, senyalització de carreteres, repetidors, etc.

Enllumenat públic: carrers, monuments, parades d’autobús, etc.

Sistemes de depuració d’aigües.

Instal·lacions connectades a la xarxa elèctrica: petits o grans generadors fotovoltaics connectats a la xarxa elèctrica i que poden autoconsumir i abocar els excedents a la xarxa o exportar-ne la totalitat de l’electricitat generada.

QUINA ÉS LA VIDA ÚTIL D'UNA INSTAL·LACIÓ SOLAR FOTOVOLTAICA?

Les instal·lacions tenen una vida útil de més de 25 anys. Per exemple, els fabricants de panells fotovoltaics garanteixen la producció durant 25 anys. Per tant, és una inversió que generarà energia per a la teva empresa durant molts anys, resultant en un estalvi acumulat molt significatiu.

QUIN MANTENIMENT NECESSITA UNA INSTAL·LACIÓ SOLAR?

Un correcte manteniment i monitoratge de la teva instal·lació és necessari per assegurar que la seva eficiència sigui la desitjada.

A Nucli Solar ho sabem i per això t'oferim mitjançant el nostre propi equip tècnic de professionals, un servei adaptat i personalitzat perquè així sigui. Segons quina sigui la ubicació de la teva empresa, condicions climatològiques de la zona, característiques i dimensions de la teva instal·lació, rebràs la nostra proposta especialment dissenyada per a tu.

Consulta ara el nostre servei de manteniment i monitoratge

PER A QUÈ FUNCIONI LA INSTAL·LACIÓ FOTOVOLTAICA CALEN BATERIES?

No cal instal·lar bateries ja que, amb la compensació d'excedents, seràs compensat en la factura per l'energia que et sobre, i no et cal emmagatzemar-la en una bateria. No obstant això, si t'interessa instal·lar una bateria, pots contactar amb nosltres i ens assegurarem trobar-te la millor opció.

QUINES ÉS LA GARANTIA DE LA INSTAL·LACIÓ?

Des de Nucli Solar, et garantim que cada una de les nostres instal·lacions és realitzada per instal·ladors experts. A més, estem tant segurs de la nostra feina, que et proporcionem una garantia extra de 2 anys de la instal·lació completa que cobriria tant la instal·lació, com a possibles problemes que puguin sorgir a causa de la mateixa.

HI HA CAP RISC EN EL PROCÉS DE INSTAL·LACIÓ?

La instal·lació fotovoltaica és molt senzilla. Realitzem tot el procés de instal·lació sempre amb els majors estàndards de seguretat i atenció per evitar el mínim impacte. L'actuació a la coberta es realitza sempre complint les més exigents mesures de seguretat.

Addicionalment, i per la teva major tranquil·litat, totes les nostres instal·lacions tenen una garantia de 2 anys en què qualsevol problema que pogués sorgir en aquest espai de temps derivat de la instal·lació (per exemple, una petita filtració a la teulada) estaria cobert.

ÉS NORMAL QUE UN INVERSOR S'ESCALFI?

Sí, és normal que s’escalfi i es pararia sol si superés la temperatura màxima que permet. Estan fets per treballar a alta temperatura sense ventilador.

Quan s’escalfa també és possible que facin més soroll del normal, però no hauria de durar més que els pocs dies de juny-juliol on l’inversor treballarà al màxim de la seva capacitat . Si el soroll és elevat i suposa un problema, contacta amb l'empresa instal·ladora per a solventar el problema.

QUÈ ÉS UNA COMUNITAT ENERGÈTICA?

Les comunitats energètiques són entitats que no busquen una rendibilitat financera. Es constitueixen per impulsar la participació activa dels consumidors en el sistema energètic i millora de gestió de l’energia mitjançant una governança basada en la participació oberta i voluntària dels seus membres. Així mateix estan controlades pels socis amb vinculació amb el territori, pel que els beneficis mediambientals, econòmics i socials que aporten reverteixen directament en l’entorn en el que es constitueixen.

Poden ser agrupacions o cooperatives existents, que entren en l’àmbit energètic, tan en la generació com en el consum de l’energia, ja que són a la vegada productores i consumidores de la seva energia neta, amb el que comporta una major democratització del sistema energètic i en un important estalvi pel consumidor final.

DUBTES SOBRE ELS PANELLS SOLARS

ELS DIES DE NÚVOL O PLUJA, FUNCIONEN ELS PANELLS SOLARS?

La resposta és rotundament SÍ. Hi ha la creença popular que si no hi ha Sol, els panells solars deixen de produir energia. Però no és cert. Els mòduls fotovoltaics funcionen igual amb bon temps que amb mal temps, però el rendiment és molt diferent. Si vols que analitzem el rendiment dels teus panells solars, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres.

ELS PANELLS SOLARS PRODUEIXEN ENERGIA ELÈCTRICA A LA NIT?

No, els panells només produeixen energia durant les hores de sol i necessiten d'uns mínims de llum per poder generar energia.

COBREIX L'ASSEGURANÇA DE LA MEVA EMPRESA ELS DANYS EN LA INSTAL·LACIÓ SOLAR?

La majoria de les assegurances cobreixen danys dels panells per diferents causes, incloent meteorològiques. Consulta amb la teva asseguradora per veure si pots incloure la instal·lació en l'assegurança ampliant el continent de la teva pòlissa.

DUBTES SOBRE SUBVENCIONS I REGULACIONS

HI HA SUBVENCIONS PER A LA INSTAL·LACIÓ DE FOTOVOLTAICA?

En molts ajuntaments hi ha bonificacions en l'IBI (Impost sobre Béns Immobles) d'un 30%-60% durant uns 3-5 anys, i en l'ICIO (Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres), per a habitatges en què s'instal·lin sistemes fotovoltaics.

A més, algunes comunitats autònomes ofereixen subvencions dins de programes de millora de l'eficiència energètica i l'ús d'energies renovables.

Pots contactar amb nosaltres i t'ajudarem a trobar les subvencions al teu municipI.

QUINS SÓN ELS TRÀMITS NECESSARI PER REALITZAR UNA INSTAL·LACIÓ D'AUTOCONSUM FOTOVOLTAIC?

La tramitació per a realitzar una instal·lació d'autoconsum fotovoltaic es recull en el RD 244/2019. Des de Nucli Solar ens encarreguem de realitzar tots els tràmits perquè la instal·lació estigui legalitzada correctament.

CAL PAGAR ALGUNA TAXA O IMPOST PER A REALITZAR UNA INSTAL·LACIÓ D'AUTOCONSUM?

En general, només s'hauràn de pagar les taxes corresponents a la llicència d'obres.

ÉS POSSIBLE QUE EN ELS PROPERS ANYS S'IMPLANTIN IMPOSTOS QUE GRAVIN L'ENERGIA SOLAR?

La Unió Europea va fixar el juny de 2019 els objectius d'Energia Renovable 2030 per a la UE establint un objectiu de l'32% de penetració, aplicable als països de l'Eurozona.

De la mateixa manera des dels organismes europeus s'ha limitat expressament la possibilitat de nous "Impostos del Sol" establint el dret de la ciutadania, autoritats locals, petites i mitjanes empreses i cooperatives a produir, consumir, emmagatzemar i vendre la seva pròpia energia renovable, sense estar subjectes a taxes, aportant certesa i seguretat a tots els usuaris.

RENDIBILITAT DELS PANELLS SOLARS

ÉS RENDIBLE INVERTIR EN UNA INSTAL·LACIÓ SOLAR ARA MATEIX?

Actualment l'energia solar és la font d'energia més barata disponible a Espanya; si bé la inversió inicial pot semblar important, cal tenir en compte que estem prenent la decisió d'aportar a la nostra empresa una solució energètica que ens acompanyarà durant més de 25 anys.

Durant aquest temps, els estalvis en energia elèctrica seran molt superiors a la inversió, al mateix temps que s'està revaloritzant el valor de l'empresa.

D'altra banda, la majoria dels municipis ofereixen ajuts i bonificacions sobre l'IBI, per la qual podràs reduir significativament la inversió necessària. Amb la situació actual de tipus d'interès, poques inversions poden oferir tan bona rendibilitat.

TINC TORNS DE NIT I A MÉS, TAMBÉ TREBALLEM DURANT EL CAP DE SETMANA, COM EM POT SORTIR RENDIBLE?

Si tens una empresa que la seva producció no para, o para poc, pensa que la fotovoltaica serà una ajuda per a reduir la teva factura durant les hores de Sol, però hauràs de tenir en compte que en els torns de nit, l'energia que es consumirà serà de la xarxa.

Si durant el dia, no consumeixes tot el que has produït amb les plaques, sempre podràs rebre una compensació de la teva comercialitzadora.

PERQUÈ NO EM CONCORDEN ELS EXCEDENTS DE L'APLICACIÓ AMB ELS DE LA FACTURA?

Els excedents de la factura no concorden mai amb els que ens marca l’aplicació. No ens hem de preocupar, de fet això permet tenir més estalvi del que tindríem si concordessin. I és que a la legislació espanyola existeix un balanç net hora a hora. A grans trets, vol dir que si durant la primera mitja hora has injectat a xarxa 2 kWh i durant la segona mitja hora has estirat 2 kWh de xarxa, la injecció d’excedents compensa directament la compra durant la segona mitja hora i no veiem aquests “excedents” reflectits a la factura.

Per exemple, posem 3 situacions:

-De 10 a 11 del matí hem injectat 10 kWh i hem gastat 8 kWh de xarxa. En aquest cas veuríem a la factura únicament la injecció a xarxa (compensació d’excedents) de 2 kWh, ja que la companyia ens fa la resta. 10 kWh injectats – 8 kWh comprats = 2 kWh de compensació simplificada.

-De 10 a 11 del matí hem injectat 5 kWh i n’hem gastat 8 de xarxa. En aquest cas veuríem un consum de xarxa de 3 kWh.

-De 10 a 11 del matí hem injectat 5 kWh i n’hem gastat 5 de xarxa. En aquest cas no es veuria cap consum ni compensació reflectit a la factura.

D’aquesta manera, hi ha una part de compensació simplificada d’excedents que va a parar directament a autoconsum directe, encara que el consum no hagi estat al mateix temps que la producció. Per tant, la injecció a xarxa que ens marca l’aplicació sempre hauria de ser superior al que ens marca la companyia a la factura elèctrica.