Els panells solars són un element vital per a una instal·lació fotovoltaica d'autoconsum, per això és important conèixer i entendre quines opcions tenim, ja que com en tots els mercats, podem trobar diferents tipus i qualitats de panells solars fotovoltaics i aquests determinaran el preu i la producció de l'electricitat. Podem distingir les següents tipologies.
Amorfs o de capa fina
Aquests estan formats per una làmina de silici tallada en la qual s'inclouen unes tires fines que s'encarreguen de separar les cèl·lules i a més a més, existeix la possibilitat de fabricar mòduls flexibles. Tot i això, encara que són els més barats i senzills de fabricar, actualment es troben en desús, ja que ofereixen un rendiment molt per sota dels que poden arribar a donar els panells solars de nova generació i una baixa eficiència energètica a causa de la mala qualitat del silici que s'utilitza per a la seva fabricació.
Policristal·lins
Es caracteritzen per tenir un to blavós i una durada aproximada d'uns 20 anys. Per a la seva elaboració s'utilitza silici procedent del tall d'un bloc que s'ha format a partir de múltiples cristalls, per tant, el que podríem extreure de la seva fabricació és que el cristall resultant no és tan pur. Això fa que la seva eficiència energètica sigui millor que l'anterior, però s'obtenen rendiments relativament baixos i també s'han deixat d'utilitzar.
Monocristal·lins
Aquesta tipologia és la més utilitzada, ja que ofereix molt bons rendiments i una major eficiència energètica en comparació amb les dues anteriors. A més a més, tot i que tenen un preu superior i la inversió inicial sigui elevada, a causa de la seva maduresa, també hi ha hagut una baixa de preus considerable en els últims anys. Aquest tipus de panell està format per només un únic cristall de silici i es diferencia de la resta pel seu color negre i cantonades aixamfranades de les cèl·lules (les policristal·lines són rectes). La seva duració aproximada és de 25 anys amb més d'un 80% d'eficiència.
Dins d'aquesta tipologia, podem diferenciar-ne 3 grups més en funció de la tecnologia que utilitzen:
1. Panells monocristal·lins PERC
PERC és l'acrònim de Passivated Emitter Rear Cell, és a dir, disposa d'una capa reflectant col·locada entre el silici i l'alumini que fa que la radiació solar no penetri fins a l'alumini, sinó que es reflecteix al silici per tal que aquest absorbeixi més energia i s'eviti un augment de temperatura. La seva eficiència energètica sol ser d'entre un 19% i un 21%.
2. Panells monocristal·lins Tipus N
Disposen de 2 capes de silici. La primera (la que mira al Sol) és la més fina i conté bor, en canvi, la segona que és més gruixuda, conté fòsfor. En aquest tipus de plaques, la longitud de difusió és major i també s'aconsegueix una millor eficiència de conversió que generalment pot arribar fins a un 22%.
3. Panells monocristal·lins IBC
Aquests, són els més eficients i duradors. De fet, solen ser panells de tipus N i incorporen contactes a la part del darrere de la cèl·lula fent que es redueixi l'ombrejat frontal de la cel·la i que s'incrementi la recol·lecció dels electrons generats per la llum absorbida.
Òbviament, hi ha panells solars més cars que d'altres, però s'ha de pensar que a la llarga també et permetran estalviar més en generar més electricitat i durar més temps amb nivells d'eficiència energètica elevats.
Si tens qualsevol pregunta, no dubtis en consultar-nos sense cap compromís. Et respondrem encantats!