
El Consell de Ministres, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), ha aprovat avui el reforç dels programes d'incentius per a sistemes d'autoconsum i emmagatzematge amb energies renovables, i per a sistemes tèrmics renovables a llars i a sectors de l'economia. Per exemple, els autònoms podran beneficiar-se i desplegar autoconsums als seus llocs de treball, a més s'autoritza una quota específica per a ells, també es potencien les Empreses de Serveis Energètics (ESE) i la penetració de la bomba de calor.
Els programes d'incentius que el Govern ha reforçat s'enquadren al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), estan recollits al Reial Decret 447/2021 i al Reial Decret 1124/2021, i els gestiona l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), organisme depenent del MITECO.
La modificació del RD 477/2021 introdueix canvis com:
- Els autònoms s'inclouen com a beneficiaris dels subprogrames d'impuls de l'autoconsum i poden desplegar instal·lacions d'autoconsum en un lloc de treball diferent del vostre habitatge. A més, s'estableix la possibilitat que a les ampliacions de pressupost se'ls reservi una quota específica.
- Es potencia el model d'empresa ESE o inversió per tercers perquè puguis ser una empresa la que faci les instal·lacions a particulars o altres empreses, facilitant així la instal·lació d'autoconsum quan el consumidor no tingui capacitat per abordar la inversió.
- La capacitat d'emmagatzematge que es permet instal·lar es flexibilitza, passant a 2 kWh/kW a 5 kWh/kW, d'acord amb la generalització creixent de solucions d'emmagatzematge.
Entre les modificacions del RD 1124/2021, per la seva banda, s'amplia la gamma de bombes de calor que són elegibles al programa, per facilitar un desplegament més gran d'aquesta tecnologia, ampliant així els equips que es permeten instal·lar, molts d'ells fabricats a Espanya. A més, s'hi incorpora una referència al rendiment mitjà estacional mínim a complir en aquesta tecnologia per a les aplicacions de producció de fred en climatització d'edificis. Aquesta incorporació ve motivada per la propera publicació de la normativa europea que establirà la metodologia de càlcul de la quantitat denergia renovable aportada per aquestes aplicacions.
IMPULS A L'AUTOCONSUM, ÈXIT DEL PROGRAMA
El Reial decret 477/2021, de 29 de juny, va aprovar la concessió de 660 milions d'euros, ampliables a 1.320 milions, en ajudes per a instal·lacions d'autoconsum (fins a 900 milions), emmagatzematge darrere del comptador (fins a 220 milions) i climatització amb energies renovables (fins a 200 milions).
Es tracta d'un dels primers programes d'ajuts engegats en el marc del PRTR i és el primer a gran escala dirigit específicament a autoconsum i emmagatzematge. Actualment, les comunitats autònomes estan esgotant els pressupostos inicials i sol·licitant ampliacions, amb la qual cosa es confirma l'interès i el potencial de l'autoconsum al nostre país.
Amb aquestes línies s'espera incorporar-hi 1.850 MW de generació renovable al sistema. S'estima la creació de més de 25.000 llocs de treball directes i indirectes, un creixement del PIB d'1,7 milions d'euros per cada milió d'ajut i una reducció de les emissions de CO2 de més d'un milió de tones a l'any.
Consta de sis subprogrames, segons els sectors i la tecnologia a desenvolupar, en què se subvencionen equips i materials; obra civil; equipaments electromecànics, hidràulics, de control i auxiliars; sistemes de gestió i monitorització, la redacció de projectes, memòries tècniques i direcció facultativa, entre d'altres actuacions.
Els ajuts varien en funció del beneficiari i del tipus d'instal·lació:
- En el cas de l'energia solar fotovoltaica, els ajuts comprenen des del 15%, per a una gran empresa, fins al 45% per a una pime o un sistema inferior a 10 kW; els particulars es poden beneficiar del 40%, del 50%, en cas d'autoconsum col·lectiu, i les administracions públiques del 70%.
- En eòlica, la subvenció oscil·la entre el 20% per a la instal·lació més gran en grans empreses i el 50% en els sistemes petits per a pimes; els particulars obtenen un 50% i les administracions públiques un 70%.
- En emmagatzematge darrere del comptador, les ajudes per a empreses varien entre el 45% i el 65%, depenent de la mida, mentre que els particulars, administracions i tercer sector es beneficien d'un 70%.
- En climatització amb renovables, els ajuts varien entre el 40% al 70%, depenent de la tecnologia utilitzada. Les administracions públiques propietàries dedificis residencials poden obtenir un 70%.
A més, i amb l'objectiu d'afrontar el repte demogràfic, tots aquests conceptes s'incrementen un 5% en aquells municipis amb menys de 5.000 habitants i als municipis amb menys de 20.000 habitants en entorns rurals els diferents nuclis de població dels quals tinguin menys de 5.000 habitants.