Gaudir d'una instal·lació fotovoltaica és tenir una font important d'estalvi en la factura de llum, ja que a més a més de produir energia pel nostre autoconsum (i no estirarem tanta electricitat de la xarxa general), també podem arribar a "jugar" amb l'energia que produïm i que aquesta encara ens ajudi més en l'estalvi.
Posem-nos en situació: tenim una instal·lació fotovoltaica instal·lada a casa, però resulta que durant les hores de Sol, soc poc a casa o tinc un consum d'electricitat més aviat moderat. Quan arriba la nit, la instal·lació de plaques solars està parada i no produeix, ja que només treballa quan hi ha Sol. He perdut tota aquella energia que la meva instal·lació ha generat i que no he acabat consumint? Com a "energia", si no disposes de bateries, et podríem dir que sí, perqué una vegada produïda, si no es consumeix, s'aboca a la xarxa, però no està tot perdut, ja que en podem treure un profit (compensació) gràcies al Reial decret 244/2019, en el qual s'hi poden acollir aquelles persones o empreses que tinguin una instal·lació de plaques solars per autoconsum sempre que compleixin uns requisits:
- L'energia ha de ser d'origen renovable.
- La potència instal·lada ha de ser igual o inferior a 100 kW.
Com funciona aquesta compensació?
Doncs, com ja hem dit abans, tota energia generada per unes plaques solars fotovoltaiques i que no és utilitzada de forma instantània, se'n va a la xarxa elèctrica general, però per fer-ho, circularà a través del comptador, el qual ho registrarà en trams d'una hora. Als valors que es registrin en cada tram se'ls hi aplicarà dos mecanismes: primer el balanç net horari i, en el moment de facturar, s'aplicarà la compensació simplificada d'excedents.
El balanç net horari
Aquest mecanisme permet saber el "saldo" net hora a hora que quedaria si restem l'energia que s'ha utilitzat de la xarxa i la que s'ha injectat perquè no s'ha consumit. Per exemple, tenim una instal·lació domèstica monofàsica que funciona de la següent manera:
En aquest cas, si ho mirem en un global de tota l'hora, veurem que hem acabat utilitzant 0,7 kWh de la xarxa i hem injectat 0,4 kWh, per tant, si apliquem el balanç net horari, vindria a ser com si només haguéssim utilitzat 0,3 kWh de la xarxa (0,7 kWh - 0,4 kWh). És a dir, es fa un càlcul cada hora per tal de tenir només un import (el resultant), en comptes de tenir-ne dos (energia utilitzada de xarxa i la injectada).
La compensació simplificada
La compensació simplificada és donar un valor econòmic a l’energia utilitzada de la xarxa i restar-li el valor econòmic de la que s’acaba injectant finalment de manera mensual. En el cas que el valor resultant sigui negatiu, és a dir, que hem injectat més que no pas hem agafat de la xarxa, el valor econòmic del terme energia serà de 0€, no sortirà “a retornar”, ja que per llei, no es pot compensar més que el valor econòmic de l’energia agafada de la xarxa i tampoc es pot acumular, doncs aquest mecanisme és mensual.
De totes maneres, sigui quin sigui aquest valor, a posteriori d'aquest càlcul també caldrà afegir a la factura, els costos habituals: part fixa de potència, lloguer del comptador i impostos associats a aquests conceptes. A banda, hem de ser conscients que no és el mateix, comprar l'energia (la que utilitzem de la xarxa) que vendre-la (la que injectem), ja que l'import pel qual la vendrem serà molt més baix que no pas al que la comprem.
T'agradaria saber-ne més sobre aquest tema?
Pots continuar llegint les entrades que trobaràs a continuació o contactar amb nosaltres sense cap mena de compromís!