Què necessites saber per instal·lar energia microeòlica?

L’energia microeòlica està despertant cada cop més interès entre els particulars. Moltes vegades es fa servir l’energia microeòlica com a complement de l’energia fotovoltaica. És una energia renovable que dia a dia està guanyant més pes. L’energia microeòlica aprofita la força del vent per produir energia i disminuir d’aquesta manera la factura de la llum. De fet, en alguns llocs allunyats de la xarxa elèctrica general i amb poques possibilitats d’instal·lar energia solar, la microeòlica és la única solució. Les instal·lacions entre 1,5 kW i 3 kW són les més populars.

Els avenços tecnològics i les reduccions de preu en les instal·lacions d'energies netes han propiciat que els petits consumidors comencin a conèixer i vegin amb bons ulls aquest tipus de fonts alternatives. La minieòlica (eòlica inferior a 100 kW de potència) s'obre pas i guanya en quota. Avui és una font d'energia real per a aquelles persones que viuen en zones aïllades, on la connexió a una xarxa elèctrica convencional no és possible, i per a aquelles que viuen en zones de forts vents i volen rebaixar la seva factura de la llum.
L'expansió d'aquesta font d'energia en el món és cada vegada més gran. Segons les últimes dades registrades per l'Associació Mundial de l'Energia Eòlica (WWEA segons les seves sigles en anglès) a finals de 2015 hi havia 990.000 turbines minieòliques instal·lades al món, 45.000 més que el 2014, el que deixa clar que cada vegada més persones confien en ella. La potència adquirida va arribar aquest any als 900 MW (megawatts), amb la Xina acaparant un 43% d'aquesta capacitat; seguida d'Estats Units, amb un 25%; Regne Unit, amb un 15% i Itàlia amb 6%. A Espanya, segons l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE), la potència de la minieòlica en 2015 va ser de 60 MW i s'espera que per al 2020 arribi als 300 MW.

Previsió 2011-2020 evolució MW acumulats Energia Microeòlica
Energia Microeolica Girona
Font: Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE, 2011)

Vull instal·lar un generador d’energia microeòlica, què he de saber?

A l'hora d'instal·lar una turbina minieòlica cal conèixer molt bé el lloc i conèixer els vents de la zona. Una recomanació és buscar assessorament i dirigir-se a fonts oficials sobre la velocitat i l'estimació de vent. La seva instal·lació no és complicada i es regeix per la mateixa regulació d'autoconsum que la solar. Totes dues es troben connectades a la xarxa elèctrica. De fet, la minieòlica és avui una font complementària de l'energia fotovoltaica: les dues combinen molt bé perquè s'aprofita les 24 hores del dia en totes les estacions de l'any i permeten reduir les pèrdues de transport i distribució ja que s'instal·len molt a prop de el lloc de consum.

Són ideals per a aquelles persones que habiten o treballen en entorns rurals o industrials aïllats o explotacions agropecuàries. La minieòlica també ha estat molt ben acollida en el sector de les telecomunicacions, on s'aposta per donar autonomia energètica a les antenes amb energies netes i sense talls de xarxa.

Tot i la popularitat que va adquirint, és complicat que aquest tipus d'instal·lacions d'energia s'estengui a les grans ciutats. Els generadors necessiten instal·lar-se a una alçada de 8-9 metres en espais oberts, sense obstacles o turbulències. A més, les turbines, en alguns casos, poden causar sorolls i vibracions molestos.

Avui dia la inversió inicial en una instal·lació minieòlica és més elevada que la fotovoltaica. Varia segons els quilowatts que es vulguin instal·lar: entre els 6000 euros per 1,5 kW de potència als 9000 euros per a 5 kW.

Quina potència instal·lar?

Existeixen molts tipus de models de turbines i de diferent potència. Trobem models amb pales verticals o horitzontals que van des dels 80 centímetres (1 kW de potència) als 4-5 metres (a partir dels 3 kW) i de la mida d'una antena de televisió a una torre de 12 metres. El vent de la zona i la potència que necessitem ens determinarà quin model escollir.

En el cas de necessitar més potència (5 kW), com per exemple per a un entorn rural-industrial, l'espai determina quin tipus d'aerogenerador instal·lar. La llei indica que tota instal·lació ha de separar-se del veí més proper en una distància de 1,2 vegades la seva alçada. Si la torre de l'aerogenerador mesura 9-10 metres, la distància és de 14-15 metres. Per instal·lar aquest tipus d'aerogeneradors necessitem una parcel·la de 900-1000 m2.
WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner