Ja hem parlat moltes vegades dels beneficis de l'autoconsum fotovoltaic i del gran estalvi que podem arribar a fer en les nostres factures de la llum. Per a obtenir aquesta energia necessitem el Sol, però també hem de tenir en compte que una instal·lació fotovoltaica (tret que no sigui una instal·lació aïllada), també necessita estar connectada a la xarxa general elèctrica per alimentar alguns dels equips de la instal·lació. També és necessari perquè si tenim excedent d'energia (la nostra instal·lació produeix més del que consumim) el puguem abocar a la xarxa; així ens estalviem una part del consum gràcies a la compensació simplificada.
Font imatge (Freepik)
Tot i que ens trobem que la Xarxa Elèctrica Espanyola és molt fiable, poden passar accidents, com una tempesta o una caiguda puntual del subministrament que facin que casa nostra o l'empresa es quedin sense energia per a consumir. Llavors, lamentablement, si no tenim un sistema d'emergència o backup, la nostra instal·lació fotovoltaica no funcionarà i per tant, no tindrem electricitat.
Cap problema, tinc bateries!
De fet, la idea que les bateries poden alimentar les necessitats del nostre habitatge o empresa durant un tall elèctric per elles soles, és una idea errònia bastant estesa. Les bateries només poden funcionar si estan connectades a l'inversor (l'encarregat de transformar l'electricitat generada pels panells en l'adequada perquè la puguem consumir, així com s'encarrega de la seva distribució). Sense aquest inversor, les bateries poden tenir molta energia emmagatzemada que no deixaran de ser com una pila de les que podem tenir tots a casa, que necessiten estar connectades a un dispositiu per utilitzar aquesta energia emmagatzemada.
Per altra banda, hem de saber que l'inversor està connectat directament a la xarxa elèctrica, per tant, si hi ha un tall en el subministrament, aquest no funcionarà i serà com una peça de dòmino, ja que si ell no funciona, tampoc ho faran les plaques solars ni les bateries (en el cas de tenir-les). Com podem solucionar aquest problema? Doncs amb la col·locació d'un sistema d'emergència que alimenti a l'inversor i que el reinici perquè tot es reactivi de nou.
Què és un sistema d'emergència o backup?
Els sistemes d'emergència o backups són els encarregats de permetre que continuïs disposant d'electricitat en l'habitatge o indústria per continuar amb el que estaves fent, encara que hi hagi un tall en el subministrament de la xarxa general o aquesta sigui inestable (baixa freqüència, pics de voltatge alts, etc.).
Aquests sistemes són recomanables en els casos que també tinguem bateria, ja que els talls elèctrics o avaries poden produir-se en qualsevol moment del dia, per tant, en el cas que passés durant la nit, tot i que el sistema d'emergència o backup reactivi l'inversor, les plaques solars no produiran energia perquè no hi ha Sol i, si no tenim bateries que ens hagin emmagatzemat energia, no tindrem electricitat.
Com poden funcionar els backups?
Un sistema d'emergència ens permetrà de disposar d'una quantitat d'energia suficient perquè un tall elèctric no sigui un gran problema, però haurem de fer un ús responsable d'aquesta energia. Així doncs, aquests sistemes d'emergència poden funcionar de dues maneres diferents segons les teves necessitats:
Per a càrregues crítiques
Normalment, aquesta és la modalitat que et recomanem des de Nucli Solar. Aquest tipus de funcionament serveix per, en cas de caiguda o tall de la xarxa general elèctrica, puguem alimentar càrregues importants que no poden desconnectar-se, com podria ser per exemple, una nevera o un congelador perquè els aliments no es facin malbé, però no està pensat per a alimentar a tot un habitatge o indústria. Només el que considerem primordial.
Aquest tipus permet tenir una autonomia de moltes hores, arribant a superar tot un dia si en fem un ús prudent.
Complet o Full Back Up
Aquesta opció ens permet alimentar l'activitat de tot l'habitatge o indústria, com si no hagués passat res durant la caiguda de la xarxa. Tot funcionarà igual, però fins a un límit de 3kW. En el cas d'aproximar-nos a aquest límit, l'inversor es reiniciarà, per tant, serà qüestió de ser prudents per no malgastar energia sobretot si és de nit, ja que com més energia necessitem, menys durarà.
Es necessita alguna cosa especial?
Necessitarem un sistema de comptadors i relés propis en una caixa apart que no estigui connectada a la xarxa elèctrica, per la simple raó que si hi ha un tall a la xarxa i hi ha uns operaris intentant solucionar el problema, si la nostra instal·lació està funcionant i està connectada a aquesta xarxa, podria produir-se una descàrrega accidental i fer mal als treballadors. Per tant, un sistema d'emergència o backup sempre portarà un commutador per evitar aquests tipus de problemes.
Si necessites que t'assessorem sobre aquest tema o vols més informació, no dubtis en contactar-nos!