Segons dades compartides per la UNEF (Unió Espanyola Fotovoltaica) i l’APP (Associació d’Empreses d’Energies Renovables), l’autoconsum ha crescut exponencialment. I és que la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques s’ha convertit en un gran aliat a l’hora de reduir considerablement les factures de la llum i, a més a més, es contribueix en sostenibilitat. Podem demanar més?
Tenir una instal·lació de plaques solars fotovoltaiques implica que ens podem estalviar consumir energia procedent de la xarxa general per fer-ho de la mateixa instal·lació fotovoltaica. Això si ho traslladem en el món residencial i si ens centrem concretament en les comunitats de veïns, els avantatges de tenir un autoconsum col·lectiu poden anar enfocats tant a despeses comunes (ascensors, porters automàtics, piscines, llums de les zones comunes, etc.) com a les privades, i a més a més, es poden arribar a tenir compensacions per a l’energia produïda i no consumida.
Tot i això, existeix una desconeixença a l’hora de parlar d’instal·lacions fotovoltaiques per a comunitats de veïns. Per això, a continuació exposarem i respondrem a preguntes que poden sorgir a comunitats de veïns que estiguin interessats a instal·lar panells solars en el seu edifici.
Font imatge: Freepik
Tot i que és necessari que tota la comunitat de veïns voti per aprovar el projecte d’instal·lació de plaques solars fotovoltaiques, ja que en la majoria dels casos, les plaques s’instal·len en una zona comunitària de l’edifici, no es necessita que la totalitat dels vots siguin favorables. Segons l’ús que se’n vulgui fer, la quantitat mínima de vots favorables haurà de ser la següent:
Si no està interessat en la instal·lació de plaques fotovoltaiques, es pot desvincular d’aquest projecte votant en desacord i no participarà ni en la inversió inicial ni en el manteniment de la instal·lació, però, per altra banda, tampoc podrà gaudir de l’energia obtinguda ni dels seus mecanismes de compensació.
Un dels requisits de l’autoproducció col·lectiva és formalitzar un acord a on s’estableix un coeficient de repartiment que és el percentatge d’energia que pertocarà a cada un dels veïns. Aquest acord s’ha d’entregar a l’empresa distribuïdora de forma individual per a cada titular, bé directament o bé mitjançant l’empresa comercialitzadora.
Existeixen diferents maneres de repartir la producció d’una instal·lació fotovoltaica per a comunitats de veïns: a parts iguals, proporcionalment en funció del percentatge d’inversió amb el que es participa, per potència contractada, etc. De totes maneres, una vegada establert el percentatge, aquest mateix també serà el que s’utilitzarà per a saber la implicació de cadascú en aquesta instal·lació, és a dir, serà el que determinarà quin és l’import d’inversió per a cada veí (instal·lació, manteniments, etc.).
L’estalvi econòmic dependrà en part dels teus hàbits i del perfil de consum. Les plaques solars fotovoltaiques generen electricitat en hores solars, per tant, l’estalvi més gran es veu reflectit en els usuaris que consumeixin electricitat en aquestes hores. Tot i això, has de pensar que existeixen consums elèctrics constants com neveres o congeladors, que tot i que no siguis a casa, estan connectats i, a més, la part d’energia que no consumeixis s’abocarà a la xarxa elèctrica i se’t compensarà en la factura segons el preu que t’ofereixi la teva comercialitzadora per aquests excedents.
No, no serà necessari, però sí que s’haurà d’avisar a la comercialitzadora de cada veí implicat segons s’han instal·lat plaques fotovoltaiques a l'edifici i se’n forma part amb el percentatge que s’hagi acordat.
Les subvencions en comunitats de veïns són molt similars a les que es poden demanar per a instal·lacions fotovoltaiques individuals:
Si tens qualsevol dubte sobre l'autoconsum col·lectiu, contacta amb nosaltres i el resoldrem encantats!