Si necessites més informació sobre la instal·lació de plaques solars, passos a seguir o documents a demanar, no dubtis en contactar amb nosaltres.
Un dels avantatges d'instal·lar plaques fotovoltaiques d'autoconsum, a part de reduir la factura de la llum, ja que no s'ha d'estirar tanta electricitat de la xarxa perquè ja la produïm i ens arriba per una altra banda, és que també es pot rebre una petita bonificació per abocar a la xarxa l'excedent de la instal·lació, és a dir, aquella energia que, tot i haver-la produït la nostra instal·lació, no s'ha consumit.
Font imatge: Freepik
El problema el trobem que fins que una instal·lació no està completament legalitzada no es pot abocar energia a la xarxa perquè aquesta no està donada d'alta i, per tant, no consta enlloc. De totes maneres, i per suplir l'impàs de tenir una instal·lació a punt per utilitzar, però no poder-la engegar fins a tenir tots els tràmits, s'utilitza el que es coneix com a injecció zero. D'aquesta manera, mentre es demana cada tràmit necessari per donar d'alta la instal·lació i que la Generalitat en tingui constància, es pot fer servir aquesta instal·lació però sense abocar energia a la xarxa.
Què passa si estic en el període d'injecció zero?
Un cop s'hagi fet la instal·lació de les plaques fotovoltaiques, si entres dins l'aplicació, veuràs que la gràfica de la producció d'energia és similar a la següent:
En aquesta gràfica pots veure com el consum d'energia procedent de la instal·lació de les plaques fotovoltaiques (línia blava) ha anat resseguint el consum (línia vermella) que s'ha tingut durant les hores de Sol. Com pots veure, tota l'energia que s'ha produït, s'ha consumit. No hi ha cap mena d'excedent.
Un cop la instal·lació estigui legalitzada i es tregui la injecció zero, la instal·lació començarà a produir a ple rendiment i, per tant, hi haurà excedents. Per fer-ne la comprovació, si tornem a entrar a l'aplicació, aquesta ens donarà una gràfica semblant a la que trobarem a continuació:
En aquesta gràfica podem veure la totalitat de la producció de les plaques solars (línia verda), el consum (línia vermella) i l'energia que s'ha consumit procedent de la instal·lació fotovoltaica (línia blava).
En definitiva, la injecció zero en una instal·lació fotovoltaica d'autoconsum ens ajuda a gaudir de la instal·lació fotovoltaica quan aquesta encara no està legalitzada, evitant que s'aboqui energia elèctrica a la xarxa de distribució.
Quin és el procediment a seguir?
Tot seguit t'expliquem els passos pels quals passen les nostres instal·lacions fotovoltaiques un cop ja estan col·locades a lloc:
- El nostre equip posa en marxa la instal·lació amb injecció zero perquè el client pugui començar a utilitzar-la.
- En breu es realitzen i demanen els tràmits necessaris per a donar d'alta la instal·lació (CIE, RITSIC i RAC*).
- En el nostre cas, el client no ha de fer res, ja que el nostre equip s'encarregarà de tot. Aquest procediment és una mica lent, ja que cada document s'ha de fer de manera individual, és a dir, no es pot fer un tràmit fins que no s'ha fet l'anterior i es té la resposta de la Generalitat.
- Un cop tinguem el CIE i el RITSIC, te'l farem arribar i et farem partícip dels passos a seguir.
- Quan tinguem el document definitiu de la legalització (RAC), te'l farem arribar per correu electrònic.
- El nostre equip canviarà la injecció zero de la instal·lació per a poder abocar l'excedent a la xarxa. Aquest procediment el farem online, per tant, no ens haurem de desplaçar al domicili del client.
- L'empresa comercialitzadora del client (qui fa la factura de la llum), es posarà en contacte amb el mateix client entre 15-20 dies després conforme ha rebut la notificació de tenir una instal·lació fotovoltaica per part de la Generalitat i li demanarà el CIE i el RITSIC (en algun cas en concret també podria arribar a demanar el RAC). En el cas que l'empresa comercialitzadora no es posés en contacte amb el client per defecte, aquest ho pot fer ell mateix a partir de quan es tingui el RAC.
- La comercialitzadora notificarà al client a partir de quin dia s'activarà la compensació simplificada d'excedents.
* Si vols saber què són els documents que demanarem, te'ls expliquem a continuació:
Quant de temps es tarda a tenir legalitzada una instal·lació?
Els “tempos” d’execució de tots els tràmits que s’han de realitzar i demanar depenen en gran manera del temps de resposta de la Generalitat, però el més habitual és que en un termini de 30 dies es tingui tota la documentació.
Per tant, un cop les plaques fotovoltaiques estan instal·lades i gràcies a la injecció zero, pots començar a gaudir de consumir la teva pròpia energia des del primer moment i sense haver d’esperar. La resta, ho farem tot nosaltres i t'avisarem quan estigui a punt del tot!