Segons l’OCU, només un 11% dels consumidors entén per complet la seva factura de llum. Molts inclús, ignoren si estan en el mercat lliure (cada companyia pot fixar les seves pròpies tarifes i horaris) o en el regulat, entre altres coses, perquè les pròpies elèctriques no ho han posat gens fàcil conscientment.
Entendre una factura de la llum, sovint és un repte i sovint llegir-la no ens aclareixi massa les coses.
A més, poca gent sap que amb la factura es paguen els serveis a dues companyies diferents: a la distribuïdora i a la comercialitzadora. De fet, tot i que la comercialitzadora només s'encarrega de l'energia i el seu cost, també integra dins de la factura, els conceptes de peatges i càrrecs que li pertoquen a la distribuïdora.
Desglossem la factura
A continuació t’expliquem diferents conceptes que surten en la teva factura i que hauries de tenir controlats. Per començar, hem de saber que la nostra factura està formada per fonamentalment 2 grans conceptes:
- Un cost fix per disposar d’electricitat (es paga per cada kW de potència contractada).
- Un cost d’electricitat consumida en els diferents trams horaris que tingui la nostra tarifa.
A part, però, també hi hem d’afegir altres conceptes com: impostos, lloguer del comptador i altres serveis.
A partir d’aquí, també trobem que segons el mercat en el qual ens trobem (mercat regulat o mercat lliure), les factures seran diferents. Per exemple, si ens fixem en les factures de les comercialitzadores que estan dins del mercat regulat, totes elles s'estructuren de la mateixa manera, però les que podem trobar en comercialitzadores que formen part del mercat lliure, són de dissenys diferents i reflecteixen també conceptes diferents com: tarifes, plans, horaris, etc. (tot i que totes elles estan obligades a incloure uns continguts mínims).
Siguis del mercat que siguis, t’ajudem a entendre la teva factura de la llum! Ens hi posem?
Factures del mercat regulat
Companyies com Energía XXI, CurEnergía, Comercializadora Regulada Gas&Power, Baser o Regsiti, pertanyen dins del mercat regulat. Aquestes segueixen totes el mateix patró per a les seves factures, pel que, entesa una, enteses totes.
Així doncs, anem a veure una factura exemple de Energía XXI:
Tiguent com a base aquesta factura, resaltarem diferents conceptes que hauríem de tenir controlats, per si ens fan falta en algun moment donat o volem comparar amb el que ofereixen altres companyis.
Si comencem mirant la capçalera de la primera pàgina hi trobarem informació de l'empresa, dades de la factura i dades del contracte:
1. Nom de la companyia. Segons el nom de la companyia sabrem si estem dins del mercat regulat o lliure.
2. Número de factura. Important si hem de fer una reclamació.
3. Període de consum. Ha de ser mensual, tret d’excepcions (regularitzacions de pagaments atrassats, canvis de tarifa, comptador analògic, etc.).
4. Codi Unificat de Punt de Subministrament (CUPS). Aquest codi és l’encarregat d’identificar la nostra instal·lació i es manté tot i canviar de comercialitzadora.
5. Tipus de contracte. En tots els casos apareixerà que tenim contractada la tarifa PVPC i sempre serà amb discriminació horària en 3 períodes. En el cas de tenir contractat el bo social, sortirà en aquest apartat i a més a més t’indicaran quin és el percentatge de descompte que t’apliquen.
6. Peatge de transport i distribució. Tots els contracte de menys de 15 kW (tant en el mercat lliure com en el regulat) són amb la tarifa 2.0.TD.
7. Potència contractada. Actualment es permet tenir fins a 2 potències diferents (una pel període punta i l’altre pel període vall). Ajustar bé aquesta potència a la necessitat de cadascú, ens ajudarà a reduir l’import total de la nostra factura.
8. Referència del contracte d’accés. Entre parèntesis hi apareix el nom de la teva distribuïdora. Pots registrar a la web de la teva distribuidora (o com a alternativa també podries fer-ho a datadis.es) per accedir al teu consum hora a hora, veure els pics de potència i altres dades de consum.
9. Data final de contracte. En el mercat regulat no té massa importància ja que es renova automàticament cada any.
Després trobem un apartat més visual a on podrem consultar dades com:
10. Informació del consum elèctric. El gràfic que trobem en aquesta secció ens indica el consum dels últims mesos en cada tram horari. Els colors indiquen en quins trams hi hagut el consum i la línia mostra el consum mig mensual. A sota del gràfic, hi apareix el consum mig diari durant el període facturat i el dels últims mesos. A més a més, també apareix el consum total anual acumulat i les potències màximes que hi ha hagut en horari punta i vall. Aquestes últimes dades ens serviran en el cas de comparar diferents tarifes d’altres companyies i ajustar millor la potència contractada.
11. Lectura actual. Lectura del comptador en cada tram indicant si és real o estimada.
12. Consum en cada tram horari. Consum de facturació segons cada tram durant el període indicat (3).
En aquesta primera pàgina també hi trobem la següent informació:
13. Atenció al client i reclamacions. Informació útil per a contactar tant per a reclamacions com per a saber a on dirigir-nos en cas d’averia.
A la segona pàgina hi trobarem un desglossament dels conceptes:
14. Facturació per potència contractada. Com ja indica, correspon al terme fix de la factura, és a dir, que encara que no consumeixis ho pagaràs igualment. No és un import idèntic tots els mesos ja que es cobra per dies i hi ha mesos que tenen 30, 31 o 28 dies. És la suma dels dos conceptes que venen a continuació.
15. Import per peatges i càrrecs. Es cobren per a cada període (punta i vall). Si només hi trobes un sol import és perquè segons el BOE s’haurien de mostrar sumats, però algunes comercialitzadores ho desglossen cobrant per un costat els peatges i per l’altre els càrrecs en cada horari.
16. Import per marge de comercialització fixe. Les comercialitzadores reben 3,113€ per kW i any com a marge de comercialització (del qual extreuen els seu benefici). Aquest import es cobra només sobre l’horari punta.
17. Facturació per energia consumida. Aquest sí que és un import variable i que dependrà segons el consum, de fet, es calcula segons els 3 trams horaris i inclou els 2 següents conceptes.
18. Peatges i càrrecs. És la multiplicació del consum que hem tingut en cada tram pel preu de cada un dels conceptes.
19. Cost de l’energia. Segons el model oficial publicat en el BOE, aquest import s’ha de mostrar sense desglossar i sense mostrar el preu unitari global, tot i això, des de l’OCU ja s’ha denunciat, ja que seria més fàcil que també es donés aquesta informació desglossada per trams.
En el cas de tenir plaques solars fotovoltaiques instal·lades, en aquest punt la factura haurà d’incloure el concepte Facturació per energia excedentària. Aquesta haurà de ser en forma de descompte, és a dir, apareixerà amb un import negatiu i, en el cas de tenir excedents superiors al límit que es pot compensar pel consum d’aquell mes, també hauria d’aperèixer un nou concepte sota el nom d’Ajust de compensació per autoconsum.
De la mateixa manera, també en el cas de tenir un Bo social, en el detall de la factura hi apareixerà el concepte de Descompte per Bo social, a on s’hi reflectirà el percentatge de descompte i els imports als quals repercuteix aquest descompte.
20. Impost sobre l’electricitat. Habitualment aquest import és del 5,1127% però temporalment i a causa de la crisis energètica, s’ha reduït aquest import al 0,5%.
21. Lloguer d’equips de mesura. Aquest està regulat per l’Adminsitració. Es calcula multiplicant el nº de dies del període de facturació pel preu de lloguer del contador (tret que aquest sigui nostre).
22. IVA. S’aplica sobre tots els conceptes de la factura, inclòs l’impost sobre l’electricitat. Aquest import ha anat variant segons la llei, passant del 21% al 10% i actualment al 5%.
Anem a veure com són les factures del mercat lliure.
Factures del mercat lliure
Les factures del mercat lliure, com ja em dit abans, no segueixen totes un mateix model però sí que obligatòriament hi han d’aparèixer una sèries de conceptes en concret. Comercialitzadores que operen dins d'aquest tipus de mercat serien per exemple els casos d'Iberdrola Clientes, Endesa Energía, Naturgy, Repsol o TotalEnergies. Anem a veure’n un exemple:
Els conceptes que obligatòriament han d'aparèixer en una factura del mercat lliure i que haurem de tenir mitjanament controlats seran els següents (per ordre d'aparició):
1. Nom de la companyia. Segons el nom de la companyia sabrem si estem dins del mercat regulat o lliure.
2. Número de factura. Important si hem de fer una reclamació.
3. Període de facturació. Inclou la data de la factura anterior i la nova data de tancament. Aquest període sol ser mensual o bimensual tot i que els dies poden oscil·lar d’una factura a l’altra.
4. Evolució del consum. Totes les factures d’aquest tipus de mercat, han d’incloure com a mínim un gràfic que permeti comparar el consum. A més a més, s’inclou altra informació addicional sobre el consum d’aquest període.
5. Potència contractada. És important saber quines són les potències punta i vall que tenim contractades (es poden tenir valors diferents per a cadascuna).
6. Data final del contracte. L'hem de tenir present, ja que serà el moment en el que ens podríem donar de baixa d’algun servei o directament canviar de comercialitzadora sense que tinguem penalitzacions.
7. Identificació del Punt de Subministrament (CUPS). Aquest codi és l’encarregat d’identificar la nostra instal·lació i es manté tot i canviar de comercialitzadora.
8. Empresa Distribuïdora. Aquesta no s’escull però també és important saber quina tenim ja que és la que s’encarrega de resoldre les averies, fer lectures de comptador i ens dona accés a totes les dades de consum registrades pel nostre comptador.
9. Potència facturada. És el terme fix que es paga en funció de la potència punta i vall que tinguem i es calcula per dies.
10. Energia facturada. Ha d’incloure els kWh consumits i el preu total.
11. Varis. En aquest apartat hi ha reflectits conceptes que no són estrictament energia. Per exemple, hi podem trobar els conceptes de: Financiació Bo Social i topall del gas.
12. Lloguer d’equips de mesura. Aquest està regulat per l’Adminsitració i es pot trobar dins d'apartats diferents, per això li fem una menció a part. Es calcula multiplicant el nº de dies del període de facturació pel preu de lloguer del comptador (tret que aquest sigui nostre).
13. Imports per peatges i càrrecs. Tot i que no s’indiquen dades desglossades, la norma obliga a indicar quins imports de la factura estan destinats a cobrir. Poden estar en un sol apartat o en diferents com és el cas d'aquesta factura.
14. Destí de l'import. Aquest concepte és similar a l'anterior. En aquest hi apareix un resum desglosat de com es reparteixen els percentatges segons la nostra factura.
15. Consum per períodes de facturació. En comptes d’incloure aquesta informació en el gràfic com hem vist en el cas de les factures del mercat regulat, opten per posar-ho a part amb el detall dels kWh consumits en cada franja.
16. Reclamacions. En aquest apartat hi ha informació de contacte de la companyia per si haguéssim de contactar-hi o reclamar alguna cosa.
I fins aquí la repassada als conceptes més importants a tenir en compte en una factura d'una companyia que es troba dins del mercat lliure.
Posem-ho en pràctica
Ara que hem repassat les factures dels dos tipus de mercats, ja pots saber quins conceptes surten en les factures i quins hem de tenir ben localitzats, mira les teves factures, identifica els conceptes, busca què ofereixen altres companyies, compara-les, i estudia si podries arribar a estalviar a banda de canviar-te de companyia, fent petites modificacions (potser tens més potència del compte, no has demanat el Bo Social o potser seria viable la col·locació de plaques solars fotovoltaiques).
T'ajudem?