L'energia micro eòlica però, no és res de nou. La humanitat ha estat aprofitant la força de vent des de fa segles per moldre gra, bombar aigua, etc. De manera que quan va aparèixer l'electricitat no va trigar a aparèixer la idea de connectar un molí a un generador.
Als anys 30, a Estats Units, era habitual que els ranxos aïllats del ventós mig oest comptessin amb un molí (molt característic, per cert) per cobrir les llavors petitíssimes necessitats domèstiques d'electricitat. L'invent va caure ràpidament en l'oblit a causa de la ràpida expansió de les xarxes de distribució elèctrica.
No va ser sinó fins a la Crisi del petroli, als anys setanta, quan la gent va tornar a fixar-se en la possibilitat d'emprar el vent per generar electricitat. Des de llavors la tecnologia ha anat millorant a poc a poc, el que ha donat lloc a l'aparició d'aerogeneradors cada vegada més eficients, més resistents i més silenciosos.
Com és un aerogenerador micro eòlic?
Hi ha dos tipus de generadors: els d'eix horitzontal i els d'eix vertical. Els aerogeneradors d'eix horitzontal són els més comuns. Consisteixen en una hèlix de dues o més pales que han d'estar orientades en la direcció de vent. En els parcs eòlics industrials aquesta orientació s'aconsegueix de manera mecànica, però en els mini generadors l'hèlix s'orienta sola. Encara que són el tipus de generador més eficient, no toleren bé els vents a ratxes o canviants.
Els aerogeneradors d'eix vertical són molt menys freqüents, però tenen molta projecció causa dels seus avantatges. La seva forma helicoïdal els permet funcionar sense importar de quina direcció vingui el vent; generen menys vibracions, de manera que sotmeten a menys estrès a el pal; i són més silenciosos que els d'eix horitzontal. La gran pega és que no són tan eficients com aquells i que, no obstant això, són més cars.
Qui pot beneficiar-se d'una instal·lació micro eòlica?
Independentment del tipus d'aerogenerador que escollim, una instal·lació micro eòlica necessita vents regulars de 4 o 5 m / s com a mínim per ser viable.
Per això tot projecte comença amb un estudi sobre la freqüència, la direcció i la força dels vents a la zona.
Aquest estudi, a més, ha de determinar on i a quina altura ha de ser col·locat el molí per aconseguir la màxima producció. En això, és clar, influeixen molt els obstacles que hi pugui haver al voltant de l'habitatge (cases, arbres, elevacions de el terreny).
Per la resta,
els tràmits per a legalitzar una instal·lació micro eòlica són els mateixos que per a regularitzar una fotovoltaica.
Quina potència es pot generar? Instal·lació mixta solar eòlica: minieòlica + fotovoltaica
Les potències més habituals per a ús domèstic van des dels 4 kW fins als 10 kW. Però és possible autogenerar potències majors per a edificis o empreses amb més demanda energètica.
Com hem dit a el principi, el realment interessant de l'energia micro eòlica és
com de bé que es complementa amb la fotovoltaica. Una instal·lació mixta solar eòlica aconseguirà un subministrament molt més regular, capaç de produir sempre que hi hagi una mica de vent o una mica de llum. Una cosa que ens acosta una mica més a la somiada autonomia energètica,
100% gratis, 100% neta.