Moltes de les persones que s'han posat en contacte amb nosaltres per instal·lar panells solars a casa seva ens han demanat consell per saber si la tarifa que estaven pagant per la seva electricitat era justa i si hi havia l'opció d'estalviar encara més o bé d'optar per una comercialitzadora més sostenible. Molts d'ells encara es sorprenen quan els hi demanem per la comercialitzadora amb la que treballen i els informem sobre les diferències que hi ha entre el mercat lliure i el mercat regulat.
I tu, coneixes les diferències?
Els inicis
Fa temps tot el mercat elèctric estava regulat per l'Estat, que era qui fixava els preus. De fet, a partir de 1997 va començar un llarg procés de lliberalització que té com a data clau l'any 2009. Des de llavors, som lliures d'escollir la comercialitzadora amb la que volem treballar i cada cop són més les empreses amb les que podem contractar la nostra electricitat. Tot i això, el mercat regulat encara existeix.
Dels 3 components que té una factura, hi ha 2 conceptes que tots dos mercats comparteixen:
- Els peatges d'accés. Fixats pel Gobierno. Serveixen per mantenir la xarxa elèctrica i fer arribar l'energia fins a casa nostra.
- Els impostos. En aquest cas, parlem de l'Impost Especial sobre l'Electricitat (5,11 %) i l'IVA (21 %).
Així doncs, quina és la diferència entre el mercat regulat i el mercat lliure? Doncs bàsicament, el que els diferencia és el preu que es cobra per a l'electricitat. Mirem-ho més detingudament:
El mercat regulat
És el que es coneix com a la tarifa PVPC (Preu Voluntari al Petit Consumidor) i està regulada pel Ministeri. És un preu que canvia hora a hora i dia a dia segons l'oferta-demanda entre els que produeixen energia (la companyia generadora) i els que la venen al consumidor (la comercialitzadora). Per tant, podem trobar estones i/o dies que tinguem uns preus molt baixos i ens en poguem beneficiar però per contra partida, també hi ha la possibilitat que aquests preus pugin.
El comptador que tenim a casa és l'aparell encarregat de comunicar quanta energia estem consumint i quan ho fem. Si consumim més durant les hores més cares, pagarem més o si pel contrari, consumim més durant les hores més barates, la nostra factura serà inferior. És a dir, al mercat regulat, el preu del kW és canviant. Aquesta tarifa PVPC la podem demanar tots els consumidors amb una potència contractada que no superi els 10 kW, però únicament la poden ofertar les comercialitzadores de referència.
El mercat lliure
En els casos de les comercialitzadores que estan dins del mercat lliure, el preu el fixa la mateixa comercialitzadora. D'aquesta manera, no hi ha aquest puja i baixa de preus, sinó que sempre sabrem quan ens costarà cada kWh que consumim, ja que aquest preu figura al contracte que signem amb la comercialitzadora.
Avantages i inconvenients dels dos mercats
Existeixen diferències entre un mercat i un altre de manera que pots triar segons el que més et convingui. A continuació t'expliquem les diferències més rellevants:
PVPC Mercat regulat
El major avantatge i a la vegada, el més gran dels incovenients és que el PVPC (Preu Voluntari al Petit Consumidor) canvia cada dia i cada hora. Per tant, en funció del dictat del mercat i de la seva oferta i demanda, varia el seu preu. Aquest preu també es veu afectat per les tendències que puguin produir-se al mercat per qualsevol factor extern. Aquestes variacions fan gairebé impossible que el consumidor pugui saber quant està pagant per cada kWh que consumeix.
La tarifa regulada PVPC només ens la poden oferir determinades comercialitzadores. El seu número és limitat i no poden vendre energia al mercat lliure. Tampoc pots contractar altres serveis amb elles. No té permanència, es compatible amb la tarifa de discriminació horària i només pot contractar-se si tens menys de 10 kW de potència.
Tarifes de mercat lliure
Aquest tipus de tarifes tenen el principal avantage en que s'estableixen de forma lliure. Per tant, ens poden aplicar descomptes i oferir packs (llum+gas per exemple) o bé tarifes especials adaptades als nostres hàbits com a consumidors. Normalment són molt més estables pel consumidor ja que podem saber des d'un primer moment quan acabarem pagant per l'electricitat que consumim.
La part negativa és que es demana al consumidor una major atenció a l'hora de contractar la seva tarifa segons els seus hàbits de consum i que les tarifes són revisades amb el temps.
Es pot canviar d'un mercat a un altre?
Sempre. De fet, això és un dels motius pels que es va produir la lliberalització del mercat. Tots els consumidors del mercat regulat poden passar al mercat lliure i els del mercat lliure al regulat sempre i quan, com hem dit abans, la seva potència contractada no superi els 10 kW.