El passat dia 25 de juny de 2022, el Consell de Ministres, a petició del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco), va provar un Real Decret-llei, per el qual es prorroguen fins a final d'any varies mesures destinades a protegir als consumidors de l'escalada dels preus energètics a causa de la guerra d'Ucrania, com a reforç del bo social elèctric. La principal novetat fiscal d'aquest Real Decret-llei és la rebaixa de l'IVA de la llum que passa del 10% al 5%, però com ja hem dit, és una mesura que es preveu fins el 31 de desembre del 2022.
Tot i això el preu de la llum segueix essent alt. Segons la OCU, la nostra factura de llum es destina principalment a la calefacció i, en segon lloc, hi hauria els electrodomèstics. La clau per estalviar en la calefacció és amb un bon aïllament de l’habitatge. Però, en el cas dels electrodomèstics, s’ha de saber el seu consum i fer-ne un ús responsable i adequat.
No tots els electrodomèstics consumeixen de la mateixa manera i amb quantitats iguals. Per exemple, no és el mateix el consum d’un rentaplats que el d’una televisió. Però tampoc són iguals els consums de totes les rentadores per exemple, ja que el consum variarà en funció del model i la marca.
Font Imatges: Pixabay
La majoria de les persones desconeixen la classificació energètica dels seus aparells i la gran part reconeix tenir els aparells connectats sempre, tot i que no estiguin engegats, el que provoca una despesa addicional. Aquesta despesa pot pujar fins als 230 kWh l’any, i suposaria el 2,2% de la despesa total.
Conèixer quins electrodomèstics consumeixen més o saber com utilitzar-los, és vital per estalviar. Per saber com i quan consumeixen només hem de donar una ullada a l’etiqueta d’eficiència energètica de cada electrodomèstic.
A continuació et deixem un llistat amb alguns dels electrodomèstics més representatius en un habitatge, disposats en funció del seu consum (de més consum a menys).
A més a més també hi trobaràs el que hauries de tenir present i/o consells que pots aplicar per estalviar en la teva factura de la llum.
Què et sembla, ens hi posem?
El número 1 dels electrodomèstics que més consumeixen és la nevera, no perquè no siguin eficients sinó perquè estan connectades tot el dia. De fet, poden arribar a presentar un 20% de l’ energia d’un habitatge.
Recomanem no posar plats calents, ja que faríem treballar més del compte el motor de la nevera i, per altra banda, aprofitar per descongelar aliments a la nevera, d’aquesta manera estarem ajudant al motor a mantenir la nevera freda.
Pel que fa a la rentadora, s’ha de tenir en compte: L’etiqueta d’eficiència, la duració dels cicles i per últim, la temperatura de l’aigua, ja que si en comptes de rentar amb aigua calenta, rentéssim amb aigua freda, estalviaríem gairebé el 80% d’energia, perquè no s’haurà d’escalfar l’aigua. A més a més, en el cas de no tenir la funcionalitat de càrrega regulable, és preferible posar-la quan la càrrega sigui plena per optimitzar-ne l’ús.
El consum d’una vitroceràmica sol ser més complicat de determinar, ja que sempre dependrà de l’ús que se’n faci: S’utilitzen tots els focs? Es fa servir sempre 1 dels focs i és el més petit? Quant de temps estan funcionant?
La fitxa tècnica de la vitroceràmica hauria d’indicar el que consumeix cada foc o els rangs de cada un en el cas de tenir diferents potències. De totes maneres, també cal saber que una vitroceràmica convencional consumeix un 45% més que una d’inducció.
El 8,3% de la despesa energètica d’un habitatge se l’emporta el forn elèctric. Tot i això, el seu consum és bastant alt (entre 800 i 1200 Wh, depenent del model), en comparació a la resta d’electrodomèstics i d’aquí que sovint sentim recomanacions de cuinar amb la vitroceràmica o escalfar al microones, sempre que es pugui, en comptes d’utilitzar un forn d’aquestes característiques.
Un altre consell per optimitzar l’ús del forn seria mantenir-lo net de grasses, no obrir-lo durant la cocció i apagar-lo entre 5 i 10 minuts abans per aprofitar l’escalfor residual.
El consum d’electricitat d’aquest aparell és d’un 6,1%, és a dir, gasta uns 246Wh.
El rentaplats, com en el cas de la rentadora, si s’utilitzen programes curts i a menor temperatura poden suposar un estalvi d’energia, com també, carregar-lo al màxim.
Aquest aparell potser no és tan comú de trobar en llars del nostre territori, però té un consum força alt: uns 270Wh, pràcticament el doble del que consumeix una rentadora amb aigua freda.
Si la nevera era la reina dels aparells que consumeixen més, aquest també és el rei, però en aquest cas, el rei dels que consumeixen menys. Hi ha moltes receptes que es poden fer utilitzant el microones en comptes de la vitroceràmica o el forn, i a més es pot escalfar el menjar directament sense utilitzar o reescalfar abans la superfície, i fa que s’aprofiti molt més l’ energia invertida.
Per exemple, per escalfar un litre d’aigua de 15ºC fins a 90ºC, només ens faran falta 0,10kWh.
Font imatge: Freepik
Si vols tenir algun consell més per fer baixar la teva factura d’electricitat a final de mes, te’n donem 5 més a continuació.
Si tenim encès un televisor durant 4h al dia, i és de 100W, multiplicarem les hores totals del mes (120 h) pels watts.
A partir d’aquí ja podem calcular el consum que veurem a la factura d’electricitat a final de mes. En totes les factures hi ha reflectida la tarifa que és l’import que cobra el proveïdor elèctric contractat, per cada KWh consumit, per tant, haurem de multiplicar el consum que hem obtingut de l’electrodomèstic per aquest valor de tarifa.
Tornant a l’exemple del televisior i posant pel cas, que la tarifa del nostre proveïdor és de 0,35€/KWh faríem:
Esperem que tota aquesta informació sobre el consum dels teus electrodomèstics et serveixi i puguis estalviar una mica més en la teva pròxima factura de llum.
Si necessites més informació sobre aquest tema, no dubtis a contactar amb nosaltres de la forma que et resulti més còmode.
Si saps el consum dels teus electrodomèstics i en fas un ús responsable i conscient, pots estalviar un grapat de diners en la teva factura de llum.