Tots hem sentit a parlar de la petjada de carboni i com n'és d'important pel nostre planeta que la reduïm, però sabem de què es tracta? La petjada de carboni és una "eina" que ens ajuda a calcular quin és el volum de gasos d'efecte hivernacle que es produeixen a causa de diferents activitats que es porten a terme. Tot i que el volum més destacat és el que surt de les emissions d'indústries grans, el nostre dia a dia com a éssers humans també contamina.
Segons les Nacions Unides, al 2050 es preveu que la població mundial augmenti fins als 9.700 milions de persones. Per tant, si la població augmenta, de lògica també ho faran la producció, l'activitat i les emissions.
El canvi climàtic és l'amenaça mediambiental més gran a la que ens enfrontem i si no fem res, cada cop serà més imminent. Hem de conscienciar-nos que cal fer un canvi d'hàbits i això repercuteix en tot el nostre dia a dia, és a dir, no només quan som a casa sinó també a la feina, ja que és a on passem la major part del dia i, per tant, es consumeix més energia de l'habitual.
Font Imatge: Freepik
Com reduir la petjada de carboni a la feina?
A continuació trobaràs una sèrie de consells que podràs aplicar en el teu lloc de treball per tal de mirar de reduir la teva petjada de carboni.
- No enviïs correus electrònics si no són importants. Per molt estrany que sembli, quan enviem un correu, es consumeix certa quantitat d'energia que s'encarrega d'alimentar a ordinadors i dispositius que filtren, llegeixen i fan arribar els missatges als seus destinataris. Aquests processos requereixen cert consum de Co2.
- No malgastis el paper. Actualment, vivim en una època plenament digitalitzada, per això si un informe determinat o document pot mostrar-se a través d'una pantalla, no l'imprimeixis. Igualment, també podries mirar de reutilitzar folis que no serviran com a "bloc de notes" per a més endavant.
- Utilitza vasos o ampolles de vidre. El fet d'hidratar-se és important, però hem d'evitar comprar ampolles de plàstic o consumir líquids amb envasos d'un sol ús.
- Dona un toc verd al teu espai. Les plantes purificadores serveixen per reduir els agents contaminants de l'entorn.
- No malgastis electricitat. Si tens la sort de treballar a prop d'una finestra, aprofita la llum natural sempre que puguis. Consumeix la mínima llum possible i quan marxis apaga tots els teus aparells electrònics quan deixis de fer-ne ús i desendolla'ls.
- No utilitzis vehicles de combustibles fòssils. Si t'és possible, ves a la feina a peu, bici o patinet, o intenta compartir el teu trajecte.
Aquests només són alguns consells, però n'hi ha molt d'altres que segur que pots aplicar! Implementar aquests nous hàbits ens ajudarà a reduir el gran impacte que tenim tots sobre el nostre planeta.