La Unió Espanyola Fotovoltaica (UNEF) ha traslladat avui una proposta a les comunitats autònomes instant-los que s'adeqüin les lleis autonòmiques d'urbanisme a la realitat de l'autoconsum, perquè aquestes instal·lacions es tramitin per la via de la comunicació prèvia, el que agilitaria considerablement la tramitació administrativa.

"La millora de l'agilitat de les tramitacions és, en aquest moment més que mai, clau perquè es reactivi l'activitat de tot l'entramat d'autònoms i empreses que poden fer de l'autoconsum una via més de recuperació econòmica i generació d'ocupació en els municipis després de la crisi actual per la Covid-19 "ha assenyalat José Donoso, director general d'UNEF.

La comunicació prèvia substituiria la llicència d'obres, tràmit que no s'ajusta a la naturalesa d'una instal·lació sobre coberta i que comporta retards de fins a vuit mesos en la tramitació de el projecte, fet que suposa un impacte en el cost de la instal·lació i desanima els ciutadans que volen apostar per l'autoconsum per reduir la seva factura elèctrica i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic. Són vuit mesos més d'emissions de CO2 que es podrien haver evitat.

Per aquesta raó, UNEF ha instat les comunitats autònomes a que segueixin l'exemple de les Illes Balears (Llei 7/2013), Extremadura (Llei 11/2018), Catalunya (Decret Llei 16/2019) i Andalusia (Decret-Llei 2 / 2020), eliminant aquest tràmit que s'ha convertit en la principal barrera per al desenvolupament de l'autoconsum fotovoltaic i la instal·lació d'energies renovables en els municipis.

Segons un estudi realitzat per UNEF en col·laboració amb SolarPower Europe, l'associació solar europea, la llicència d'obres per a les instal·lacions d'autoconsum domèstic tampoc és un requisit habitual en altres països europeus, com Alemanya, Països Baixos o Itàlia.

Així mateix, UNEF ha reincidit en la necessitat de simplificar, digitalitzar i homologar les tramitacions administratives a nivell autonòmic i local, denunciant que actualment cada ajuntament exigeix ​​un procés diferent per tramitar una instal·lació d'autoconsum.

Eliminar aquestes barreres administratives és fonamental perquè l'autoconsum contribueixi, al costat de les plantes fotovoltaiques en sòl, a el compliment de l'objectiu marcat pel Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) i perquè hi hagi una més ràpida recuperació i una menor destrucció de ocupació.

Font: https://www.pv-magazine.es/

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner