Decantar-se per una oferta és una tasca complicada que implica un estudi de tota la informació que hem pogut recopilar i de tots els pressupostos que hem demanat i tenim a la nostra disposició.

Avui, volem donar-te una sèrie de nocions per a que sàpigues dimensionar la teva instal·lació per tu mateix i així tenir més eines per poder prendre una decisió final i evitar possibles enganys. Amb l’entrada d’avui aprendràs:

- Com obtenir l’històric de consums del teu habitatge gràcies als nous comptadors digitals
- Com calcular la producció fotovoltaica de la teva instal·lació
- Com calcular la taxa d’autoconsum de la teva instal·lació
- En quins factors extra t’has de fixar a l’hora de comprar entre ofertes.

Som-hi!

Com puc obtenir els meus consums històrics de llum?

Segons l’Ordre IET/290/2012 de 16 de febrer, tots els comptadors han de ser substituïts per comptadors digitals a data 31 de desembre de 2018. Això té com avantatge que ens permet obtenir els consums històrics del nostre habitatge, registrats hora a hora durant tot l’any.

Per aconseguir-los, has d’accedir a la web de la teva distribuïdora i registrar-te amb les dades del titular de la factura elèctrica. Saps quina és la teva distribuïdora? No? Cap problema! Si revises la teva factura elèctrica, ho trobaràs 😉

Un petit incís: és important diferenciar entre companyia distribuïdora i companyia comercialitzadora. A gairebé tot el territori català, és Endesa Distribución l’empresa encarregada de distribuir l’energia a totes les nostres llars. Això no significa que sigui qui ens estigui cobrant la factura. Qui ens cobra és l’empresa comercialitzadora i d’aquestes n’hi ha moltes més.

Obtenció dels consums històrics.

Si ja saps quina és la teva distribuïdora, caldrà que et registris per poder accedir a les teves dades. Normalment et demanaran aquestes dades:

- Nom del titular del contracte.
- DNI del titular.
- Codi de subministre CUPS. El CUPS és un identificador únic (com el DNI de la nostra instal·lació). Pots localitzar-lo a la teva factura, té 20 dígits i comença per ES.
- Referència del contracte de subministre: és un codi de 12 xifres numèriques que apareix a la teva factura elèctrica
-Telèfon de contacte i e-mail.

(Pots registrar-te a Endesa Distribución fent clic aquí).

Un cop registrat, ja podràs descarregar-te els teus consums.

Com calcular l’energia produïda per la instal·lació fotovoltaica?

Per calcular l’estalvi que obtindràs gràcies a l’energia solar, també serà necessari conèixer la producció energètica que generarà la teva futura instal·lació fotovoltaica. Per això, et recomanem obtenir la generació d’una instal·lació normalitzada de 1kW i multiplicar el resultat per la potencia final que vulguis calcular (és a dir, si la instal·lació a calcular és de 3.5kW, multiplicar la producció obtinguda per un factor de 3.5).

Per començar, pots fer servir l’eina que la Unió Europa destinada al càlcul de la generació elèctrica d’instal·lacions fotovoltaiques. Pots accedir fent clic aquí.

Un cop hagis accedit a la pàgina, hauràs de fer clic sobre la pestanya “CONECTADO A RED” i introduir les següents dades:

- Localització. Pots introduir aquestes dades mitjançant coordenades o directament clicant sobre el mapa.
- Posición de montaje: Integrado en el edificio.
- Inclinació: 16

Pots deixar la resta de les dades amb les dades que figuren per defecte. Un cop introduïdes aquestes dades, fes clic a “Visualizar resultados”. Un cop clicat, obtindràs els resultats (figuraran a sota d’aquesta informació). Recorda que pots exportar aquestes dades en format .csv, que es pot exportar fàcilment a format Excel.

Com calcular la taxa d'autoconsum?

Amb les dades de consum i producció, ja pots fer una estimació de quina serà la quantitat d’energia solar que pots aprofitar.

Has de tenir en compte que sempre hi haurà una part de la producció del sistema fotovoltaic que serà abocada a la xarxa i compensada; això és perquè a vegades no haurà prou consum al habitatge per fer ús de tota la producció de la instal·lació. És precisament la fracció d’energia consumida directament sobre el total produït el que mesura la taxa d’autoconsum.

En aquest sentit, per un mateix habitatge, quan major és la potència de la instal·lació fotovoltaica, menor és la taxa d’autoconsum. Per una altra banda, per una mateixa instal·lació, quant majors són els consum de l’habitatge, major és la taxa d’autoconsum. Per aquest motiu, és important dimensionar la instal·lació correctament pels consums previstos.

També és important tenir en compte la previsió dels teus consums elèctrics. Per això, pots aprofitar l’històric de consums obtingut de l’últim any o bé afegir a aquest consums addicionals. Això és important si tens previsió d’afegir un nou consumidor a casa, o bé si vols instal·lar nous sistemes com l’aerotèrmia o un punt de recàrrega per a un vehicle elèctric. També és important tenir en compte possibles ampliacions de l’habitatge. Qualsevol modificació dels nostres hàbits, influirà en el nostre consum energètic, per tant, ara és el moment de tenir-los en compte.

Amb totes aquestes dades, crearem un full de càlcul:

- A la primera columna, ficarem els consums previstos, distribuïts en les 8760 hores que té l’any.
- A la segona columna, afegirem la producció esperada de la instal·lació per aquestes hores. Aquesta producció esperada serà la calculada per a 1kW multiplicada per la potència que vulguem analitzar. Recorda tenir en compte els canvis horaris en març i octubre.

En aquest moment, haurem de tenir en compte la diferència entre els sistemes sense bateria (consum directe) i els sistemes amb bateria (consum amb emmagatzematge).

Sistemes sense bateria

Si aquest és el teu cas, pots estimar directament l’energia autoconsumida casant els consums del teu habitatge amb l’energia generada hora a hora. Per obtenir la taxa d’autoconsum, hauràs de dividir el total de l’energia aprofitada entre la producció total esperada.

Sistemes amb bateria

Des de Nucli Solar, no recomanem la instal·lació de bateria si existeix xarxa elèctrica pública a l’habitatge. Tot i així, gairebé tots els inversors que instal·lem permeten la futura incorporació de bateries.

Càlcul de l’estalvi

Finalment, podràs calcular el teu estalvi estimat. Per Això, et proposem dues maneres diferents:

Càlcul de l'estalvi per la via fàcil

Multiplicant el total de l'energia autoconsumida por el preu d'aquesta obtindràs una primera estimació de l'estalvi obtingut. Atès que té recomanem Escollir una tarifa amb discriminació horària, Pot considerar el preu de l'energia durant l'horari pic per a aquest càlcul (uns 0,20 € per kWh impostos inclosos). Per a la resta d'energia (abocaments a xarxa), Pots multiplicar la quantitat d'energia per 0,07 € / kWh (imp. Incl.).

Càlcul de l'estalvi per la via complicada

Hauràs de fer una anàlisi hora a hora durant les 8760 hores d'un any. Atès que en el càlcul de la taxa d'autoconsum hauràs fet una anàlisi hora a hora, et recomanem que afegeixis en una altra columna el preu de l'energia per a cada hora i obtinguis a partir d'aquí l'estalvi total previst per a cada hora. Pots considerar un preu de 0,18 € / kWh per a l'horari pic i de 0,09kWh per a l'horari vall (IVA i d'altres impostos inclosos) en tarifes amb discriminació horària per dos trams. Així mateix, hauràs de considerar un preu de 0,06 € / kWh per als abocaments a xarxa i sempre tenint en compte que aquests abocaments només resten en el terme d'energia de la factura i mai pot sortir a retornar.

Per acabar, només hauràs de sumar els estalvis estimats per a cadascuna de les 8760 hores.

Amb això, tindràs l'estalvi estimat per al primer any. Com càlcul aproximat, podràs multiplicar aquest estalvi pel nombre d'anys que consideris, encara que si vols fer un càlcul realista hauries de tenir en compte alguns factors com:

- Inflació de el preu de l'electricitat
- IPC d'Espanya
- Degradació dels panells fotovoltaics any a any

Gràcies a la qual cosa podràs obtenir el valor actual net (VAN) dels estalvis estimats durant un determinat període de temps major a un any.

En quins factors m’haig de fixar?

Has de tenir en compte que la majoria de les empreses tendeixen a presentar valors d'estalvi inflats. En relació al que hem comentat en aquest article, resulta evident que els següents factors són fonamentals a l'hora d'avaluar una oferta:

- Estalvi estimat, prestant especial atenció als càlculs realitzats.
- Producció, taxa d'autoconsum i preu de l'energia tinguts en compte en el cas que es mencionin. En cas que no es faci referència a aquests valors, s'haurà d'avaluar si l'estalvi estimat en cadascuna de les ofertes és realista.
- Sistema amb o sense emmagatzematge amb bateria.
WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner