Avantatges i desavantatges de l’energia solar fotovoltaica

Avantatges i desavantatges de l'energia solar fotovoltaica
L´energia solar està de moda. Amb la imparable escalada dels preus de l'energia i el corresponent augment de la factura de la llum, són moltes les persones que estan pensant a fer un projecte d'energia solar fotovoltaica a casa. Si sou dels que esteu valorant aquesta opció, és important que conegueu els avantatges i desavantatges de l'energia solar fotovoltaica.

Però què és l'energia solar fotovoltaica? L'energia solar fotovoltaica es basa en l'ús de panells solars que transformen directament la llum solar en electricitat emprant una tecnologia basada en l'efecte fotovoltaic. En incidir la radiació del sol sobre una de les cares d'una cèl·lula fotoelèctrica (que conformen els panells) es produeix una diferència de potencial elèctric entre les dues cares que fa que els electrons saltin d'un lloc a un altre, generant corrent elèctric. D'aquesta manera, els panells solars es converteixen en generadors d'energia per a les necessitats de casa i empreses.

Un cop aclarit aquest punt, explicarem quins són els avantatges i els desavantatges de l'energia solar. És clar que, com tot en aquesta vida, l'autoconsum comporta punts a favor i en contra que és important conèixer abans de fer un projecte d'energia solar fotovoltaica a casa. Anem a això?

Avantatges de l'energia solar fotovoltaica


L'energia solar fotovoltaica proporciona una sèrie d'avantatges competitius, mediambientals i d'estalvi energètic que és important conèixer abans de fer un projecte d'energia solar fotovoltaica a casa.

 • Energia neta i no contaminant. L'energia solar fotovoltaica és una energia renovable, respectuosa amb el medi ambient que no genera contaminació per la producció de gasos amb efecte d'hivernacle (s'elimina la necessitat de combustibles fòssils per funcionar).
 • Disponibilitat i font inesgotable d'energia. El Sol és una font denergia inesgotable (a escala humana) que podem gaudir de forma indefinida. A més a més, és l'energia més abundant del planeta; l'energia solar que rebem supera més de 20.000 vegades l'energia que necessita el planeta complet.
 • És una energia justa. La disponibilitat contínua del Sol redueix la dependència d'altres fonts per abastir la població d'energia, permetent així que zones remotes o de difícil accés disposin d'electricitat, contribuint així al desenvolupament.
 • Contribueix a la nostra salut. L'energia solar no emet partícules contaminants a l'atmosfera que siguin perjudicials per a la salut com ho fan els combustibles fòssils.
 • Estalvi i ràpida amortització. L´energia solar suposa un gran estalvi econòmic i energètic per a moltes famílies. Sabem que un projecte d'energia solar fotovoltaica suposa una inversió inicial important, però a partir d'aquí, la generació d'energia és a cost 0. Per poder estalviar i amortitzar la teva instal·lació, el millor que pots fer és simplement consumir l'energia que produeixes. Aquest autoconsum directe és el que farà que recuperis la teva inversió, encara més si tenim en compte els preus actuals de l'energia. La compensació simplificada d'excedents també us ajudarà a estalviar i també heu de tenir en compte que molts municipis ofereixen bonificacions sobre impostos locals com l'IBI (fins al 50 % durant 5 anys) o l'ICIO (bonificat fins al 95 %) i cada vegada existeixen més fons europeus que també t'ajudaran a recuperar la teva inversió com més aviat millor.
 • Incrementa el valor del teu habitatge. Si fas una instal·lació fotovoltaica, el teu habitatge es revaloritzarà. L´ascens continuat dels preus de l´energia units als 25 anys de producció assegurada que tenen els panells solars, asseguren un increment de valor al teu habitatge.
 • Durabilitat. Tots els panells que instal·lem són TIER 1 i la seva producció està garantida durant 25 anys (encara que la seva vida útil encara pot ser molt més llarga).
 • Autosuficiència. Una instal·lació fotovoltaica ens ajuda precisament a ser autosuficients energèticament i dependre cada cop menys de les grans energètiques.
 • Rapidesa i facilitat d'instal·lació. La instal·lació de panells solars és fàcil i ràpida i no perjudiquen el dia a dia de casa teva. A més, es poden instal·lar a qualsevol edificació existent o d'obra nova.
 • Manteniment senzill i gairebé inexistent. Les instal·lacions denergia solar requereixen un manteniment molt bàsic. Amb netejar els panells solars una vegada a l'any de pols i excrements d'animals és més que suficient per assegurar-ne un rendiment òptim.
 • Versatilitat i flexibilitat. Les solucions d'energia solar fotovoltaica per a autoconsum són molt versàtils, permetent afegir els mòduls que requereixin les teves necessitats energètiques. Si més endavant les teves necessitats canvien, sempre podràs ampliar la teva instal·lació.
 • Sense sorolls. Les instal·lacions fotovoltaiques per a autoconsum no produeixen cap tipus de soroll, per la qual cosa es pot instal·lar en zones residencials. És cert que l'inversor produeix un petit brunzit, però aquest és gairebé imperceptible. A més, solem instal·lar-lo en garatges i trasters, per la qual cosa ni t'assabentaràs que treballa a ple rendiment.
 • Consum conscient. Un cop tinguis els teus panells solars instal·lats, tindràs a la teva disposició una aplicació que et permetrà no només comprovar el funcionament i producció de la teva instal·lació, sinó que també veuràs com és el teu consum: a quina hora consumeixes més energia, quins electrodomèstics requereixen més potència … Això us ajudarà a optimitzar els vostres consums ia ser més conscient de la necessitat de regular-los.
 • Els panells solars són reciclables. Els panells solars es fabriquen amb una combinació de vidre, alumini i plàstic (productes que es reciclen habitualment en quantitats massives).

Desavantatges de l'energia solar


Com hem dit, l'energia solar fotovoltaica té avantatges i desavantatges. Encara que són poques, enumerarem els seus desavantatges:
 • Cost inicial. El cost inicial pot ser elevat, encara que avui dia hi ha ajuts i subvencions per a la instal·lació de panells solars que t'ajudaran a recuperar la teva inversió ràpidament. A més, si ho necessites, tenim acords amb diferents entitats bancàries perquè puguis finançar fàcilment la teva instal·lació solar amb unes condicions especialment dissenyades per a aquest tipus d'instal·lacions.
 • Producció no constant. Com que és una energia que funciona amb la llum del sol, la seva producció varia en funció de l'època de l'any i de la nuvolositat. Òbviament, tampoc no funciona a les nits, per la qual cosa podem dir la seva producció és intermitent.
 • Necessitat d'electricitat per funcionar.Tothom pensa que els panells solars funcionaran quan "marxi la llum". No és cert. L'inversor necessita un mínim d'energia constant per poder funcionar, per tant, si aquesta es talla, deixa de funcionar.
 • Elevat preu dels sistemes demmagatzematge. Els sistemes per emmagatzemar lenergia solar són molt cars encara. Aquests sistemes ajuden a compensar la producció desigual d'energia però la seva instal·lació encara és molt cara i només la recomanem per a casos molt concrets (cases aïllades sense possibilitat de connexió a la xarxa elèctrica).
 • Petjada de carboni. Tot i que l'energia solar és una energia totalment neta i respectuosa amb el medi ambient, és cert que algun dels seus processos de fabricació i transport sí que són contaminants. Tot i això, són processos molt menys contaminants que els produïts per fonts energètiques d'origen fòssil.
 • Necessitat d'espai. Un altre desavantatge és que requereixen molt espai. Cada plafó fa uns 2 x 1 metres. Si tens un consum elevat i poca superfície disponible, pot ser que no puguis satisfer la teva necessitat energètica.
Ara que ja saps quins són els avantatges i desavantatges de l'energia solar fotovoltaica, fa el següent pas i demana el teu projecte d'energia solar fotovoltaica. T'ajudarem a identificar les teves necessitats i calcular quants panells solars necessites instal·lar. Parlem?

Demana'ns el teu pressupost fotovoltaic

i el rebràs sense compromís*

  Envia'ns una factura d'electricitat

  Envia'ns una fotografia del quadre elèctric (on hi ha els diferencials)


  La comunicació enviada serà incorporada a un fitxer del que és responsable NUCLI SOLAR PLUS, S.L. Aquesta comunicació s'utilitzarà exclusivament per tractar les seves dades per poder atendre la seva petició, sempre d'acord al Reglament (UE) 2016/679 de 27 d'abril de 2016 (RGPD), de la Llei Orgànica de 5 de desembre (LOPDGDD) i altres normatives legals vigents en matèria de protecció de dades personals sobre protecció de dades. Les seves dades mai no es comunicaran a tercers excepte per obligació legal i es mantindran sempre i quan no ens demani la seva cancel·lació. En qualsevol moment pots exercir els drets d'accés, rectificació, portabilitat i oposició o si procedeix, a la limitació i/o cancel·lació del tractament, comunicant-ho per escrit tot indicant les seves dades personals a NUCLI SOLAR PLUS S.L. Ctra. de Palamós, 116, 17460 Celrà (Girona) o mitjançant correu electronic a rgpd@nuclisolar.com.

  WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner