A continuació podreu trobar un resum de la informació més rellevant de les bases reguladores per a cada una de les actuacions subvencionables:
Les actuacions subvencionables hauran de realitzar-se, necessàriament, en edificis o habitatges que es trobin ubicats en qualsevol dels municipis de repte demogràfic (municipis de fins a 5.000 habitants i els municipis no urbans de fins a 20.000 habitants en els quals totes les seves entitats singulars de població siguin de fins a 5.000 habitants).
Usos dels edificis complets existents (bases reguladores):
a) Quan l'edifici acrediti tenir una qualificació energètica A i es proposin mesures de millora; ajuda addicional serà la corresponent a la lletra A.
b) Quan l'edifici no compti amb un procediment per a la seva qualificació energètica, s’haurà de reduir el seu consum d'energia primària no renovable a un 30% per cent com a efecte equivalent a la millora d'una lletra.
a) Millora de l'eficiència energètica de l'envoltant tèrmica.
b) Millora de l'eficiència energètica i ús d'energies renovables en les instal·lacions tèrmiques de calefacció, climatització, refrigeració, ventilació i aigua calenta sanitària.
Segons el Reial Decret 691/2021, els beneficiaris són les Comunitats Autònomes, ja que són aquestes les que s'encarreguen de tramitar els ajuts i fer-los arribar als seus destinataris finals, que són els següents:
Destinataris últims dels ajuts (residència fiscal a Espanya):
a) Les persones físiques o jurídiques de naturalesa privada o pública que siguin propietàries d'edificis existents destinats a qualsevol ús.
b) Les comunitats de propietaris o les agrupacions de comunitats de propietaris d'edificis residencials d'ús habitatge (article 5 de la Llei 49/1960, de Propietat Horitzontal).
c) Els propietaris que de forma agrupada siguin propietaris d'edificis (article 396 del Codi Civil) i sense el títol constitutiu de Propietat Horitzontal.
d) Les empreses explotadores, arrendatàries o concessionàries d'edificis (mitjançant contracte vigent a llarg termini amb la propietat), que els atorgui facultat expressa per a escometre les obres de reforma objecte de l'actuació.
e) Les empreses de serveis energètics (ESEs). Hauran d'actuar d'acord amb el contracte amb la propietat i dur a terme les inversions.
f) Els ajuntaments, les diputacions provincials, el sector públic institucional de qualssevol administracions públiques o entitats locals equivalents, i les Mancomunitats o agrupacions de municipis espanyols (segons article 3 de la Llei 7/1985 i article 2.2 de la Llei 40/2015).
g) Les comunitats d'energies renovables i les comunitats ciutadanes d'energia, segons definició de la Directiva 2018/2001, la Directiva 2019/944 o el Reial decret llei 23/2020.
Des de l’endemà de la publicació al DOGC de la convocatòria d’ajuts, fins el 31 de desembre de 2023 o quan s’esgoti el pressupost disponible.
La sol·licitud serà telemàtica i s’haurà de presentar mitjançant signatura digital. Segons el tipus de beneficiari s’utilitzarà un canal o un altre segons especifiqui la convocatòria.
Consulta aquí el Programa d’ajuts a la rehabilitació energètica d’edificis (PREE500)