El Govern, a través dels departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i d’Empresa i Treball, ha obert avui una línia d’ajuts de 8 milions d’euros per al desplegament de comunitats energètiques dins de cooperatives de consum, ja siguin de nova creació o ja existents. Els ajuts els gestionarà l’Institut Català d’Energia (ICAEN), i el termini per sol·licitar-los serà de 45 dies a partir de demà, 5 de maig de 2023.
Aquesta línia, anomenada SolarCoop, subvencionarà, amb un màxim de 80.000 euros, les tasques relacionades tant amb la definició del model de gestió i de funcionament de la comunitat energètica com amb el disseny i creació dels espais assemblearis, dels processos, de les línies estratègiques i de l’entorn jurídic adequat per a cada projecte.
Beneficiaris
Cooperatives de consum o associació que vulgui esdevenir cooperativa de consum a través de la creació d’una comunitat energètica. L’entitat beneficiària haurà de constituir-se com a comunitat energètica en forma de cooperativa de consum en un període de 18 mesos des de l’atorgament de la subvenció.
Dotació
El pressupost destinat és de 8M€
Quantia dels ajuts
S’atorgara el 100% dels costos subvencionables, amb un màxim de 80.000 euros per projecte.
Despeses subvencionables:
- Les despeses de contractació de les persones treballadores de l’associació i/o cooperativa de consum pel temps dedicat a les actuacions subvencionables.
- Les despeses de contractació de cooperatives expertes en acompanyament a la constitució i/o reforçament de la cooperativa de consum vinculada a la comunitat energètica. Aquestes despeses es poden desenvolupar a través de l’Ateneu Cooperatiu de referència, a través de la contractació d’unes de les cooperatives promotores d’aquest.
- Les despeses de serveis o personal externs per a la realització d’algunes de les actuacions subvencionables.
- Les despeses indirectes o generals, és a dir, aquelles despeses comunes als diferents serveis o activitats que realitza el beneficiari, despeses de lloguer, material d’oficina, aigua, llum, calefacció, neteja, manteniment i d’altres de característiques similars necessàries per dur a terme les actuacions subvencionables. Aquestes despeses no podran superar el 10% de les despeses indicades en l’apartat anterior.
- Despeses externes de difusió i comunicació de l’actuació presentada.
- Els tributs, quan la persona beneficiària de la subvenció els aboni efectivament. En cap cas es consideren despeses subvencionables els impostos indirectes quan siguin susceptibles de recuperació o compensació ni els impostos personals sobre la renda.
- Pel que fa al projecte de constitució de la comunitat energètica, les despeses hauran de fer relació als costos de creació dels models de funcionament de la comunitat energètica: jurídic, econòmic, energètic, de gestió… No seran subvencionables les despeses corresponents a les inversions per a la realització del projecte energètic, com ara la inversió en equips de generació i/o emmagatzematge renovable. Sí que es considerarà despesa subvencionable la realització de l’avantprojecte o del projecte executiu de la instal·lació a desenvolupar.
Pots trobar tota la informació sobre l'ajut fent clic aquí.